Til tross for at forskere som finansieres med statlige midler ikke har åpenbare økonomiske interesser i nye legemidler og behandlingsmetoder, får de ofte mer positive resultater i menneskestudier enn det som er reelt.

Det viser en ny, dansk studie publisert i BioMed Central og omtalt av nettstedet Videnskab.dk.

Doktorgradstipendiat Louise Berendt ved Bispebjerg Hospital, i dag ansatt i legemiddelfirmaet Novo Nordisk i Danmark, gjennomgikk totalt 95 kliniske forsøk i sin doktorgradsavhandling.

Felles for studiene var at samtlige fikk offentlig støtte og godkjennelse av det danske legemiddeltilsynet i 1999, 2001 og 2003.

Berendt konkluderer med at det i 61 av forsøkene er problemer med troverdigheten. Et eksempel kan være at forskere håndplukker eller utelater data, skriver nettstedet.

- Våre undersøkelser viser at selv industri-uavhengige forskere ofte publiserer forsøkene sine på en måte som får resultatene til å fremstå som mer positive enn de i realiteten er. Konsekvensen er at leger og pasienter kan komme til å velge feil behandling fordi grunnlaget de baserer avgjørelsen på ikke er korrekt, sier hun til Videnskab.dk.

 

Les også: – Skremmende hvor lett det er å få tak i doping

Mer trening gjør hjernen større og «yngre»

6000 ledige plasser rundt kronprinsen og «Pippa»  

 

Se DNtv:

Perfekte ski på to minutter:

Perfekte ski på to minutter
Her får du tipsene som gir deg best gli og best feste under Holmenkollmarsjen på lørdag.
02:37
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.