Det har lenge vært en opplest og vedtatt sannhet at lykke fører til bedre helse og således gode sjanser for å leve et langt liv.

En ny stor undersøkelse slår imidlertid bena under denne antagelsen.

Undersøkelsen som nylig er publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet Lancet konkluderer nemlig med at lykke og glede ikke har noen direkte effekt på hverken helse eller dødelighet, skriver videnskap.dk.

Blander sammen årsak og virkning

- Mange tror at ulykkelighet direkte kan forårsake sykdom, men de blander rett og slett sammen årsak og virkning, sier professor i medisinsk statistikk på Universitetet i Oxford, Richard Peto, som er en av forskerne bak studien.

Peto sier det selvfølgelig er slik at syke mennesker ofte er mindre lykkelige enn friske mennesker, men at dette ikke har noen direkte effekt på dødeligheten.

Den nye undersøkelsen bygger på data fra over 700.000 britiske kvinner som er fulgt i ti år. Ifølge professor Peto kan resultatene i undersøkelsen også overføres til menn og andre befolkningsgrupper.

- Vi har å gjøre med et fullstendig entydig resultat. Det er nøyaktig null effekt, og derfor kan undersøkelsens resultater overføres til både menn og kvinner i Danmark, Polen, Kina eller hvilket som helst annet sted i verden, sier Peto til videnskap.dk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: Dette landet har verdens lykkeligste folk

 
Hvorfor noen høytlønnede menn later som de jobber 80 timer i uken