I Peru pågår nå de aller siste forberedelsene til Kon-Tiki 2-ekspedisjonen. 14 deltakere skal forsøke å seile fra Peru til Påskeøya på to balsaflåter, og underveis skal de forske på klima og forurensning.

– Vi skulle reise 1. november, men venter på å få klarert viktige nødpeilesendere og annet sikkerhetsutstyr fra Norge. Så snart vi har dette, kan vi stikke til havs, sier ekspedisjonsleder Torgeir Higraff.

Kon-Tiki 2 består av to lag med 14 deltakere fordelt på to balsaflåter som skal forsøke å seile tur-retur over havstrekningen Thor Heyerdahl gjorde berømt i 1947.

I stedet for å drive med vind og strøm til Fransk Polynesia skal Kon-Tiki 2 seile fra Peru til Påskeøya og tilbake.

Målet er å finne svar på hva slags seilruter som kan ha blitt brukt for mer enn 500 år siden og hvordan de seilte. I tillegg skal ekspedisjonen gjennomføre forskning på blant annet liv i havet, klimaendringer, plastforurensning i havet og værfenomenet El Niño.

– Jeg mener flåtene er perfekte forskningsfartøy som vil kunne dokumentere status og utvikling på oksygeninnhold, CO2, temperatur, plankton, fisk, dyreliv og forurensning i en til dels uutforsket del av Stillehavet. Dataene vi samler inn vil være interessante for internasjonale forskningsmiljøer i og utenfor Norge i lang tid fremover, sier oseanograf Cecilie Mauritzen, som skal lede forskningen.

Ekspedisjonen har et budsjett på 14 millioner kroner. Forskningen er finansiert av Utenriksdepartementet og The Thor Heyerdahl Institute.

Les også: Oljeprisen igjen over 50 dollar

Han spådde oljeprisnedturen. Nå tror han på oljeprisoppgang

For et drøyt tiår siden var dette landet «europas syke mann»

Se også DNtv: Telenor-saken på 5 minutter:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.