Kø. Ordet alene er nok til å sette fart på stresshormonene.

Det er vel knapt noen som liker kø, enten det er i trafikken, butikken eller andre steder.

Og det er vel bare en ting som irriterer mer, nemlig køsnikere.

Men kanskje køsnikerne ikke er så dumme likevel. Det viser seg nemlig at den tradisjonelle måten å avvikle køer på, førstemann-til-mølla-prinsippet, er den verst tenkelige måten å avvikle en kø på, mens køer som avvikles ved å la de som ankommer sist bli betjent først, er den beste, skriver videnskap.dk.

- Resultatet av den tradisjonelle køen er dessverre at flest mulig mennesker står i kø lengst mulig. Den måten køen blir avviklet på får folk til å reagere uhensiktsmessig. Man gir veldig mange personer et incitament til å stille seg opp tidlig i køen, og det fører til slutt til at mange kommer til å stå lang tid i kø. Alle blir faktisk verst mulig stilt blant alle mulig tenkelige kø-prinsipper, sier professor Lars Peter Østerdal ved Institutt for Bedriftsledelse og Økonomi ved det Syddanske Universitetet. Han står sammen med adjunkt Trine Tornøe bak kø-forskningen.

- Sterkt provoserende

At køavviklingen vil gå raskere hvis sistemann som kommer betjenes først, henger sammen med at folk tilpasser sitt ankomsttidspunkt til den måten køen blir avviklet på. Ved å betjene de sist ankomne først vil folk endre sine forventninger til når det lønner seg å ankomme.

- Det er et sterkt provoserende resultat, sier professor i transportpolitikk og transportadferd Mogens Fosgerau hos danske DTU TRansport til avisen.

Fosgerau understreker at det er snakk om en teoretisk modell hvor det ikke er nok at det bare er en kø. Det må også være en køsituasjon hvor man kan styre hvordan køen blir avviklet, og der folk har en følelse av hvor lang køen er på bestemte tidpunkter.

Hverken Lars Peter Østerdal eller Mogens Fosgerau tror at sist-inn-først-ut-prinsippet kommer til å bli mye utbredt i fysiske køer, men snarere i virtuellle køer som telefonkøer og internettkøer.

 

Les også:  Medisin mot kø
 

– Det er helt stille her
 

I disse landene jobbes det mest og minst

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.