De fleste har vel et inntrykk at eldre personer i dag virker yngre og sprekere enn folk på samme alder for noen tiår siden.

Ved siden av behovet for arbeidskraft i fremtiden har dette vært argumentet for at seniorene bør stå lenger i jobb før de pensjonerer seg. Den passer ikke helt med den årlige undersøkelsen «Seniorpolitisk barometer 2014» som viste at norske ledere i snitt betraktet seniorer som «eldre arbeidstager» fra 55,4 år mot 57 år i 2013, samtidig som syv av ti ledere ikke hadde ansatt noen over 50 år.

Men hvordan står det faktisk til med seniorene?

En fersk studie fra International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) publisert i vitenskapstidsskriftet Plos One viser at personer over 50 år gjør det vesentlig bedre i kognitive tester enn folk på samme alder før i tiden.

I gjennomsnitt var testresultatene for de over 50 år i dag på nivå med testresultatene for personer som var 4-8 år yngre under en tilsvarende test for bare seks år siden.

Endret livsstil

Men samtidig viser undersøkelsen at den gjennomsnittlige fysiske helsen til folk over 50 år har blitt dårligere.

Forskerne fra IIASA mener dette kan skyldes endring i livsstil.

- Livet har blitt mentalt mer krevende, blant annet ved økende bruk av kommunikasjons- og og informasjonsteknologi også blant eldre personer, samtidig som folk jobber lenger i intellektuelt krevende jobber. På samme tid ser vi nedgang i den fysiske aktiviteten og økte nivåer av fedme, sier Nadia Steiber, IIASA-forsker og forfatter av Plos One-studien.

Den nye studien er den første som viser avvikende trender over tid mellom kognitiv og fysisk funksjon hos personer over 50 år.

Les også: - Vi er de feiteste og de minst aktive

Derfor står vi lenge i jobb  

Her er aldersgrensen arbeidsgiverne ikke helt liker

Se DNtv: - Ikke utenkelig at turnusen også står for fall

- Ikke utenkelig at turnusen også står for fall
Dn´s kommentator Bård Bjerkholt mener utgiftene i oljenæringen må ned.
03:06
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.