En ny studie utført ved Karolinska Institutet i Sverige viser at utholdenhetstrening over tid forandrer kroppens DNA. Studien ble publisert i denne månedenes utgave av forskningstidsskriftet Epigenetics.

Syklet med ett ben

23 unge og friske ungdommer ble tatt inn til fysiske og medisinske tester, inkludert en muskelbiopsi. Siden fikk de beskjed om å trene den ene halvdelen av underkroppen fire ganger i uken i 45 minutter, i  tre måneder. Fordi tidligere studier på hvordan trening påvirker DNA har invlovert hele kroppen, har forskerne ikke kunnet konkludere med at forandringene skyldes utelukkende treningen eller andre påvirkelige faktorer som mat og hvile.

-Man forandrer gjerne hvilemønster og energiinntak som følge av trening, denne gangen fikk vi sammenlignet musklene basert på at de var utsatt for akkurat den samme kosten og mengden restitusjon, forklarer doktorgradsstipendiat Malène Lindholm som har ledet studien.

Treningen besto blant annet i å sykle med ett ben hvor en stang var koblet til pedalen på ergometersykkelen og forsøkspersonene var koblet til den, slik at de fikk utført ettebenstråkk. Dette foregikk under veiledning.

Kroppen utnytter sitt potensial

Lindholm presiserer at vi ikke forandrer våre gener, de er uforanderlige, men studien viser at DNAet tilpasser seg treningen ved at det tar i bruk de genene vi har bruk for, og slår av de genene vi ikke har bruk for

-Det går på hvordan epigenetikken påvirkes av treningen. Epi betyr ovenfor og er det som sitter på og utenfor genene og påvirker hvordan vi bruker de, forklarer Lindholm

Hva kan dere bruke denne informasjonen til?

-I og med at man vet hvor forandringene skjer, kan man påvirke og sette inn substanser i musklene hos de som av ulike årsaker ikke kan trene, som for eksempel mennesker med muskeldystrofi eller lammelser. I tillegg kan funnene gi forståelse for hva som går feil i kroppen ved diabetes 2. 

Hvilke fordeler har denne funksjonen for oss?

-Det betyr at man lettere kan begynne å bruke de genene som trengs for å tilpasse seg til trening. Det muliggjør for oss å produsere mer av de proteinene vi vil ha, og mindre av de vi ikke trenger. Det er proteinene som utfører selve funksjonen her forklarer Lindholm.

Følg DN Aktiv på Facebook(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.