Utendørstrening er forbundet med flere helsemessige fordeler enn trening innendørs.

Det skriver stipendiat Line Skarsem Reitlo ved K.G Jebsen - Senter for hjertetrening på NTNU på bloggen til CERG-gruppen.

Reitlo refererer blant annet til en samlestudie hvor data fra 11 kontrollerte studier med mer enn 800 deltakere var inkludert.

- Resultatene viste gunstige effekter på selvrapportert psykisk helse etter trening ute. Disse effektene fant ikke forskerne etter trening innendørs. Å trene ute ble assosiert med lavere grad av depresjon, sinne og stress, forklarer hun i innlegget.

Stipendiaten understreker at studien ser på psykisk helse, og ikke den fysiske formen ved trening.

 - Vi har ikke grunnlag til å hevde at trening innendørs gir mindre effekt rent fysisk, opplyser hun i en epost til DN.

For å trekke større konklusjoner trengs mer forskning.

- Jeg tror derfor det er best at folk trener der de har lyst til å trene. Trening er bra for deg uansett om du foretrekker å gjøre det inne eller ute, forklarer Reitlo.

Johan Kaggestad har vært sportslig koordinator i Olympiatoppen og tidligere landslagstrener i friidrett langdistanse.
Johan Kaggestad har vært sportslig koordinator i Olympiatoppen og tidligere landslagstrener i friidrett langdistanse. (Foto: Joakim S. Enger)

- Blir gæren i hodet

Johan Kaggestad har tidligere vært trener for to av verdens beste løpere; Ingrid Kristiansen og Grete Waitz.

Han er ikke i tvil om at utendørstrening er best for den mentale helsen.

- Vi trente ute så langt det gikk an, selv om det var kaldt. Det er hyggeligere å være ute. Å løpe på en tredemølle og se inn i veggen blir du til slutt gæren i hodet av, mener Kaggestad.

Han forteller at de norske løperne benyttet vinteren til å gjøre unna lange økter på ski. Kun terskeløkter ble i størst grad gjennomført inne.

- Både sommer og vinter var vi opptatte av å få veldig konkrete målinger på det vi gjorde. Derfor ble en del av terskeløktene kjørt inne på mølle. Men langturene ble løpt ute, sier Kaggestad.

Viktig utetrening

Skal du bli god i utholdenhetsidrett, må du være glad i å være ute, mener han.

- Det er ingen som blir god - enten det er sykkel, løping, langrenn eller triatlon - av å holde på innendørs, sier Kaggestad.

Han sier han «forundres» over alle dem som løper på tredemølle på treningssentre.

- Jeg tenker «hvorfor går de ikke ut og løper?»

- Men kan du det hele året?

- Det er bare å bruke fottøy og piggsko. Hvis det er veldig glatt, er tredemølle et godt alternativ. Det samme gjelder for syklister: Du setter enten på ruller eller så går du ut på ski.

 

Les også: - Hovedproblemet til de fleste mosjonistene er at de sykler alt for lite

Fotballsensasjonen Leicester City magasinetPlus  (+)

Oljefondet kjøpte leiligheter i Londons dyreste strøk: – Vi kommer ikke til å gjøre dette igjen dnPlus

Er det virkelig på Tøyen jeg vil bo?  Tvangstøyen dnPlus (+)

 

Se DNtv:

Elsykkel vs landeveissykkel: Slik gikk det i motbakkerittet:

Elsykkel vs landeveissykkel: Slik gikk det i motbakkerittet
Vi lot to medlemmer av Holmenkollen Cykleklubb konkurrere om hvem som kom først til Tryvann. En på elsykkel og den andre på landeveissykkel. Se hvordan det gikk.
02:02
Publisert:

Advokaten som forsynte seg av klientmidlene
Aage Mjeldheim var advokaten som brøt loven. Nå jobber han som privatetterforsker. – Fra å være kongen på haugen, datt jeg ned i en svart avgrunn, sier han.
05:54
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.