Thea Selliaas Thorsen (40) har fått syv millioner kroner for å forske på homo- og heteroerotiske dikt.

– Jeg forsker på kjærligheten, sier hun.

- Det var absurd å bli trukket frem av selveste statsministeren, sier førsteamanuensis i latin Thea Selliaas Thorsen. Foto: Per Thrana
- Det var absurd å bli trukket frem av selveste statsministeren, sier førsteamanuensis i latin Thea Selliaas Thorsen. Foto: Per Thrana (Foto: Dagens Næringsiv)
Thorsen er førsteamanuensis i latin ved NTNU og fikk i fjor et Unge Talenter-stipend på syv millioner kroner gjennom Forskningsrådets Fripro-utdeling.

Hun sørger blant annet for at flere av antikkens litterære verk blir oversatt til moderne norsk, deriblant flere gjendiktninger av den romerske poeten Ovid.

Ved siden av dette var Thorsen den første og yngste skandinaviske redaktøren av en utgivelse i en av de mest prestisjefylte vitenskapelige seriene – The Cambridge Companion – innen klassiske fag.

Råd til statsministeren

I dag var hun og flere unge talenter invitert til statsministerens toppmøte for å styrke norsk utdannelse og forskning.

Målet var få innspill til hvordan Norge kan få frem flere unge talenter, og hvordan vi oppnår best mulig kvalitet innen forskning og høyere utdannelse.

– De beste får ofte ikke jobber i Norge, sier Thorsen.

Statsminister Erna Solberg var inne på det samme i sin innledningstale.

– Talentene må trekkes til forskningen og vi må holde på talentene. Vi er ikke helt der ennå, sa hun.

Solberg trakk frem Thorsen i talen, som et eksempel på en av de unge forskerne regjeringen ønsker å lære av.

- Det var absurd å bli trukket frem av selveste statsministeren, sier hun.

Thorsen har noen råd til forsamlingen av forskere og statsråder.

– Få opp dampen og få mer ut av pengene. Det må være en fordel at det er en reell konkurranse om forskningsstillingene og det er samfunnsøkonomisk viktig å ansette de som kan forske og undervise, sier hun.

Homoerotikk før Kristus

– Det er rart dette ikke har vært mer til gjenstand for diskusjon før, sier Thorsen om sitt eget forskningsprosjekt «The Heterosexual Tradition of Homoerotic Poetics».

Hun undersøker om det er en sammenheng mellom den homo- og heteroerotiske tradisjonen innen litteraturen. 

– Homoerotisk tradisjon ser vi fra arkaisk tid før Kristus, og opp i romersk tid. Da er det sprøtt å tenke på at homofili for 30 år siden var forbudt ved lov, sier hun.

Thea Selliaas Thorsen utenfor statens representasjonsbolig idag. Foto: Per Thrana
Thea Selliaas Thorsen utenfor statens representasjonsbolig idag. Foto: Per Thrana (Foto: Dagens Næringsiv)
Kjærlighetsforskeren tror det er derfor det er forsket lite på.

– Hva bruker du syv milllioner på?

– Den største posten er lønn, til kjernen av forskere på fire personer. Det er altså en rekke konkrete hypoteser, som skal løses av et forskningsteam. Ellers er det internasjonale konferanser, utenlandsopphold, sier hun.

Roser Thorsen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) var med på borddiskusjonene under dagens toppmøte.

Han kjenner Thorsen fra arbeidet med å innføre tilleggspoeng for latin og gresk i videregående, og roser arbeidet hennes.

– Å oversette latinske verk til norsk er et kulturløft av dimensjoner, sier han.

I lørdagens DN ble han anklaget for mattehysteri.

Viktig med diktanalyse

DN skrev i forrige uke om en 19 år gammel videregåendeelev som uttalte at han har mer norsk enn matte, til tross for at han går realfagslinjen på videregående.

– Diktanalyse blir viktigere enn matte, sa han.

Thea Selliaas Thorsen, på sin side, påpeker at videregående opplæring skal gi elevene bredde.

– Det er sånn at visse ting kan være som de faktisk er, mens andre ting må man forstå hva betyr. Sosiokulturelt kan det bety noe helt annet, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.