16. mai er ofte omtalt som fotballens nasjonaldag. Uansett hvilken ukedag den faller på, spilles det full runde i Eliteserien denne dagen før 17. mai. For mange har det blitt en populær opptakt til nasjonaldagen, og tilskuertallet er det beste i året. Merkelig nok er det også en dag der storbyklubbene befester et historisk privilegium og subsidieres av de små.

Alex Krumer
Alex Krumer (Foto: Jan Ragnvald Eide, HiMolde)

Kanskje ikke helt i tråd med det vi feirer den 17. mai?

Hallgeir Gammelsæter
Hallgeir Gammelsæter

I en nylig studie av publikumsoppslutningen i norsk eliteserie, over 11 sesonger, viser det seg at tilskuertallet den 16. mai er 28 prosent over gjennomsnittet ellers i året. Dette pene tilskuddet til inntektene betyr at alle klubbene gjerne vil ha hjemmekamp den 16. mai. Hvert år.

Det er selvfølgelig ikke mulig, bortsett fra for fire klubber da. Brann (nå Obos-ligaen), Rosenborg, Viking og Vålerenga nyter nemlig godt av det privilegiet å kunne høste disse 28 prosentene hvert år.

Er det fair play?

Studien viser at de fire privilegerte klubbene i gjennomsnitt trekker nesten 16.000 til tribunene den 16. mai (se tabell). Ellers i mai er tallet 12.000, altså om lag 4000 lavere.

De øvrige klubbene som har hjemmekamp denne dagen, øker i gjennomsnitt fra 5435 til 7181, altså 1746 høyere.

Sett i lys av at norsk fotball ønsker å trekke flest mulig til arenaene, er det forståelig at denne dagen «gis bort» til de klubbene som trekker flest tilskuere. Likevel, er dette forsvarlig i en sport som smykker seg med fair play?

Uefa (2018) beregner at en supporter av en norsk eliteserieklubb legger igjen cirka 270 kroner per kamp (i billett, mat/drikke, effekter). Da er regnestykket enkelt:

  • De fire privilegerte klubbene som alltid får hjemmekamp 16. mai, tjener hver en drøy million ekstra (1.050.000 kr). Hvert år.
  • De øvrige klubbene som har hjemmekamp tjener omtrent det halve (500.000 kr), men det er stort sett bare annethvert år, så de tjener i over tid bare en fjerdedel (250.000) av det storbyklubbene gjør.

For at alle de fire privilegerte klubbene hvert år skal nyte godt av denne ekstra inntekten, må en av de andre klubbene gi avkall på den ekstra gevinsten de ville ha av en 16. mai-kamp. De små subsidierer altså de store.

Fremdeles fair play?

Det er som sagt forståelig at norsk fotball ønsker å vise seg frem med høyest mulig tilskuertall den 16. mai, men det er likevel ingen naturlov at de fire storbyklubbene skal beholde den ekstrainntekten deres privilegium tilfører dem.

Fair play-prinsippet skulle tilsi at fotballen fordelte disse ekstrainntektene mellom klubbene.

Når Rosenborg møter Sandefjord på Lerkendal den 16. mai, tjener Rosenborg én million kroner ekstra, mens Sandefjord går glipp av den halve millionen de hadde innkassert med hjemmekamp. Om Rosenborg kompenserer Sandefjord denne halve millionen, vil fotballen oppnå både større tilskuertall og mer rettferdighet samtidig.

Les også hva Hallgeir Gammelsæter skrev i fjor vår: Kronikk om superligaen: Annektering av toppfotballen

Alternativt kunne ekstrainntektene 16. mai gå til breddefotballen, til fotballens kvinnesatsing eller andre prosjekter som Fotball-Norge nyter godt av.

Selv om det er Norges Fotballforbund som bestemmer terminlisten i eliteserien, er Norsk Toppfotball en mektig premissleverandør. Der er de mindre klubbene i flertall. Hvor lenge vil disse klubbene være med å subsidiere storbyklubbene på fotballen nasjonaldag?

Fair play-prinsippet skulle tilsi at fotballen fordelte disse ekstrainntektene mellom klubbene

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.