Den amerikanske konsumprisindeksen var 0,4 prosent lavere i mars enn i samme måned for ett år siden. Det er første gang siden 1954 at utviklingen på årsbasis er negativ, og tallet var svakere enn ventet. Flere økonomer er likevel bekymret for at inflasjonen vil stige kraftig de kommende årene.

- Den virkelige risikoen for økonomien er inflasjon. Når sentralbanken dobler, og er på vei til å tredoble balansen sin, frykter jeg ikke deflasjon, sier direktør Ken Mayland i ClearView Economics til New York Times.

Sjeføkonom Nigel Gault i IHS Global Insight er derimot mer bekymret for deflasjon.

- Vi er i en dyp global resesjon og det vil holde prisene nede. Deflasjon er fortsatt noe det er risiko for, selv om jeg ikke tror vi vil havne i en deflatorisk spiral, sier Gault til Bloomberg News.

Også Den amerikanske sentralbanken (Fed) tror på lav inflasjon, og tirsdag sa sentralbanksjef Ben Bernanke at han venter "ganske svak inflasjon for en stund", men sa videre at likviditeten som Fed tilfører markedet kan føre til et press på inflasjonen når finansmarkedene bedrer seg.

Amerikanske statsrenter var lite endret onsdag, mens både lange og korte europeiske rentene falt rundt fem punkter. Rentene i det norske pengemarkedet trakk svakt nedover, og tremåneders nibor ble fikset til 2,93 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.