Å kle seg passende og å møte presis er ikke de eneste rådene som kan være nyttige for de som er helt ferske i arbeidslivet, skriver Anne Niederkorn i et blogginnlegg på karrierenettstedet The Daily Muse. Hun lister opp fem feil nyutdannede ofte begår:



Feil nr. 1: Involvere seg i kontorsladderet
Ferskinger kan fort komme til å bli dratt inn i erfarne kollegers klagesanger og konspirasjonsteorier om ledelsen og andre ansatte.

Men selv om folk har vært på et arbeidssted lenger enn deg, er det ikke sikkert de ser hele bildet.

Dessuten gjør det ikke et spesielt godt inntrykk på sjefen om du står og sladrer ved kaffemaskinen i stedet for å jobbe.

Så når sladderet starter, er det best å smile pent og sky unna.



Feil nr. 2: Prøve å være superstjerne første dagen
Vil du gjerne gjøre en forskjell, sier du? Vent bittelitt med det.

Ingen liker den overivrige nye ansatte som tror han kan løse alle avdelingens problemer før han i det hele tatt har skjønt hvordan ting fungerer.

Først når du har fått satt deg ordentlig inn i jobben og håndterer den strålende, kan du ta opp de mest spennende mulighetene du ser, eller foreslå forbedringer.



Feil nr. 3: Ikke spørre om hjelp
Ingen forventer at du vet alt og kan alt. Når det er noe du er usikker på, foretrekker kollegene dine garantert at du spør dem, heller enn å gjette og gjøre en feil som du - eller de - må fikse i etterkant.

Det er veldig greit å innrømme at du trenger hjelp, og de fleste rundt deg har en gang vært i dine sko og er glad for å få hjelpe. Spør dem! Gjerne også andre enn sjefen din - erfarne kolleger kan være gode mentorer.



Feil nr. 4: Ikke kommunisere nok
Når du etter hvert er godt i gang, husk at du fortsatt bør holde sjefen orientert om hva du jobber med og om fremgangen.

Prøv å finne ut av hvor hyppige oppdateringer sjefen foretrekker, både generelt og når du jobber med et spesifikt prosjekt.

I tillegg til de sedvanlige oppdateringene, må du passe på å si fra om viktige ting som dukker opp - inkludert det negative. Det siste du vil er at sjefen uforberedt skal høre om noe slikt fra noen andre enn deg selv.

Feil nr. 5: Ikke verdsette muligheten
Det er en viss mulighet for at din første ordentlige jobb ikke kommer til å være akkurat slik du forestilte deg. Men også tilsynelatende kjedelig arbeid innen felter du ikke interesserer deg for i utgangspunktet utgjør en god mulighet. Må du forholde deg til irriterte kunder, får du kundeerf#229 som alltid kommer godt med, og har du klart å sette deg inn i et nytt felt viser det gode lærings- og omstillingsevner.

Så ikke avskriv jobben som bortkastet tid, selv om den kanskje ikke er drømmejobben. Noter deg heller hvilken erf#229 du faktisk opparbeider deg, for eksempel ved å lede møter, lage presentasjoner og forholde deg til kunder.

Les mer: Imponér i ny jobb - og unngå ferskingtabbene

<b>Søknaden som gir deg drømmejobben</b>

<b>Fant smutthull og fikk drømmejobben</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.