Søreide besøkte Eckernförde marinebase, der hun møtte sin tyske kollega Ursula von der Leyen.

– Dette besøket markerer på mange måter formelt oppstarten på samarbeidet mellom Norge og Tyskland om å kjøpe fire nye ubåter av og med Tyskland, sier den norske forsvarsministeren til NTB.

Norge og Tyskland går nemlig sammen inn i forhandlinger med det tyske selskapet ThyssenKrupp Marine Systems om investeringen, som for Norge har en kostnadsramme på 41 milliarder kroner. Selve kontraktsinngåelsen skjer imidlertid ikke før i 2019, og ubåtene skal fases inn på midten av 2020-tallet.

– Vi skal samarbeide om alt fra reservedeler til utdanning. Det er også en veldig viktig industrikomponent i dette for norsk industri, sier Søreide.

Det vil nemlig være industrisamarbeid på kampledelsessystemet til de norske og tyske ubåtene. I tillegg har Tyskland bekreftet at de vil anskaffe missiler fra norsk industri.

– Det vil sikre nye arbeidsplasser, men også utvikling av ny teknologi som er viktig for både Norge og Tyskland, ifølge statsråden.

Søreide mener gigantinvesteringen på 41 milliarder kroner er «avgjørende viktig» for at Norge skal kunne ivareta sikkerheten i sine havområder, blant annet i nordområdene.(Vilkår)

Da hun ble nestleder i NHO, ga toppsjefen henne et kjempestrengt råd.
– Det er det viktigste vi kan gjøre for å få flere kvinnelige toppledere.
02:12
Publisert: