Kampflyprogrammet F-35 (Joint Strike Fighter) er det amerikanske forsvarets dyreste våpenprogram noensinne. Norge skal anskaffe inntil 52 F-35 til å erstatte dagens F-16-fly. Anskaffelsen er beregnet å koste 64 milliarder 2014-kroner.

Totalt har Stortinget så langt gitt fullmakt til kjøp av 16 fly.

Det har vært mange problemer og forsinkelser med F-35-prosjektet så langt, og nå avslører en ny og omfattende rapport fra det amerikanske forsvarsdepartementet alvorlige feil.

Det er en ubarmhjertig kritikk av det høyteknologiske kampflyet det amerikanske forsvarsdepartementets analyseavdeling Defense Departments Director of Operational Test and Evaluation (DOT&E) leverer i sin nye årsrapport, skriver ing.dk.

-Uakseptable nødløsninger

Ifølge DOT&E er det risiko for nye budsjettoverskridelser og forsinkelser.

Men kanskje enda verre er at kampflyet ifølge rapporten samtidig fortsatt er hjemsøkt av alvorlige problemer som høy brannrisiko, ukontrollerte handlinger ved høy hastighet, dårlig nøyaktighet, falske alarmer i diagnosesystemet, programvarefeil i tusenvis og en lang rekke udokumenterte løsninger.

- Kampflyets generelle egnethet er fortsatt lavere enn de væpnede styrker har etterspurt, og flyet er preget av omfattende avgengighet av support fra produsenten og av uakseptable nødløsninger, oppsummerer DOT&E i sin rapport ifølge ing.dk.

Ing.dk har forespurt F-35-produsenten Lockheed Martin om en kommentar til den nye rapporten, men har ikke mottatt noe svar.

Her kan du lese hele rapporten. (ekstern lenke)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: SV vil stanse jagerflykjøp

 
Derfor kan F35 bli Norges siste bemannede kampfly

 
Nye kampfly tre ganger så dyre i drift som F-16  

Amerikanske kampfly blir stående på bakken