– Med regjeringens store forsvarsplan vil forsvarsevnen bli svakere de neste fem til ti år. Ikke sterkere, sier han til Aftenposten på spørsmål om hvordan Norge kan ruste seg i et nytt trusselbilde.

– Norge trenger et forsvar som både kan takle tradisjonell krig, hybridkrig og en type krigføring vi i dag ikke vet hvordan kan arte seg, sier han.

Mood mener Norge mangler et forsvar som kan by på troverdig motstand samtidig som vi gjør ankomsten trygg for allierte som kommer oss til unnsetning.

- Lettere å vippe av pinnen

Dette kan gjøre andre NATO-land mindre interessert i å hjelpe Norge.

Styrkene ved forsvarsplanen er ifølge Mood satsingen på F-35-kampfly, spesialsoldater og etterretning. Heimevernet skal etter planen forsvinne fra deler av landet, skriver avisen, men Mood mener tilstedeværelse er viktig.

- Vi blir lettere å vippe av pinnen hvis vi er sterke i ett område, men helt tomme i et annet. Det handler ikke om store styrker, men tilstedeværelse i alle kriker og kroker gir evne til å lede andre aktører, også ild fra skip eller fly lenger unna, sier Mood til avisen.

Les også: Hærens problem dnPlus (DN+)

 
Skremsler i nord dnPlus (DN+)

Oppskrift for bedre forsvar dnPlus  (DN+)

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.