For å videreføre og fornye dagens forsvar, trenger vi 180 milliarder kroner de kommende tolv årene, sa forsvarssjefen da han la fram sitt fagmilitære råd til forsvarsministeren torsdag.

– Målsettingen er å sørge for at vi har et relevant forsvar i framtiden. Vi må ha et forsvar for troverdig avskrekking og som er økonomisk bærekraftig over tid. Det er et forsvar som krever økte bevilgninger, slår forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen fast.

Nye trusler

Han viser til at nye trusler i Europa, og terrortruslene, er kommet nærmere. Det krever at vi styrker beredskapen og øker forsvarets utholdenhet.

– Vi har foretatt harde prioriteringer, og det vi foreslår er en moderat struktur, sa Bruun-Hanssen da han overleverte sitt råd til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

Det fagmilitære rådet er forsvarssjefens innspill til Forsvarets langtidsplan, som skal vedtas av Stortinget neste år. I rådet skisserer han opp hvilken struktur Forsvaret skal ha i de kommende 12 år.

Beholder brigaden

Forsvarssjefen viser til de mange lekkasjene om hans anbefalinger på forhånd, og slår fast at følgende kapasiteter skal videreføres:

  • Kampflyene F35 med langtrekkende ildkraft skal være på Ørlandet med framskutt base på Evenes.
  • Brigaden i Nord-Norge videreføres. Det mekaniserte tyngdepunktet i Troms øker.
  • Sjøforsvarets fregatter med helikopter videreføres, men korvettene fases ut i 2025.
  • Ubåtene videreføres, men antallet reduseres fra seks til fire fartøy.
  • Kystvakten videreføres, men reduseres med to fartøy.
  • Det samme gjelder Hans Majestets Kongens Garde og Forsvarets Operative Hovedkvarter i Bodø.

Nye trusler

Bruun-Hanssen viste til at cyberangrep har blitt en realitet og en ny form for krigføring. Hybridkrigføring utfordrer militære evner. Disse utfordringene krever et relevant forsvar, sier Forsvarssjefen og la til:

– Når potensielle motstandere anskaffer nye kapasiteter er det viktig at forsvaret er moderne og utvikler seg i tråd med tiden. (©NTB)

Les også:

Sentralbanksjef Øystein Olsen: - Vi har nå lært at null ikke er en absolutt grense

- Ikke uventet med en korreksjon denne måneden

Slik skal Tekna skape 12.000 nye jobber

Se DNtv: Hør reaksjonen blant publikum når dørene åpner seg

Trodde du «vingedørene» ville bli et problem på trange parkeringsplasser?

Se Tesla Model X
I skrivende stund lanserer elbilprodusenten Tesla og Musk selskapets seneste modell, SUVen Tesla Model X.
02:08
Publisert:
 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.