Markedsføringen av fruktbrennevin i Norge er mildt sagt diskret. Små mengder og høye priser gjør fruktbrennevinet til et vanskelig kommersielt produkt. Det er dessuten som regel dyrere å dyrke frukt fremfor druer, og prisene blir deretter.

Det mest kjente fruktbrennevinet her til lands er nok Calvados, som ved siden av gode produkter, produseres i store nok mengder til å forsvare et større markedsføringsapparat og distribusjon. Sjeldnere ser og smaker vi destillater av aprikos, bringebær, Williams-pære, rognebær, bjørnebær, kvede og kirsebær, for å nevne noen.

Ingen tilfeldigheter
Et godt fruktdestillat må lages av nyhøstet frukt, helst håndplukket. Det krever nøye selektering for å unngå bær og frukter med skader eller feil, da selv små mengder kan gi usmak. Det krever derfor mange hender, og arbeidskraft blir også et kostnadsøkende element i produksjonen. Kløkt, kunnskap og perfeksjonisme er nødvendige egenskaper hos en produsent.

Fruktbrennevin kan fremstilles på flere måter. De mest kostbare metodene er de beste. Enten kan en først lage en «fruktvin», eller cider, om du lager Calvados, som siden konsentreres videre via destillasjon. En rimeligere og enklere metode som kan benyttes for bær og frukt uegnet for fermentasjon, er å maserere frukten eller en mos av dette i et nøytralt destillat, som siden redestilleres. Ikke ulikt måten en produserer akevitt på. Lagring er ofte påkrevet for å runde av destillatet. Noen produkter lagres på eik, men de fleste lagres i nøytrale beholdere i stål eller glass for å bevare den rene fruktkarakteren.

Delikate alternativer
Fruktbrennevin er ikke så tilgjengelig i Norge, men det finnes produkter av svært høy kvalitet. Sveitsiske Etter har vært på markedet i flere år og har nå fått selskap av likesinnede fra nabolandet Østerrike, Alois Gölles i Steiermark. Begge lager fremragende produkter og er eksemplariske i sin rene, delikate stil. Bare duften av disse produktene gir en vinterfrossen nordmann varmende assosiasjoner til sommerens frukt og høstlige bær.

Gölles Himbeer
Alois Gölles
Steiermark, Østerrike
Kroner 825, 35 cl, spesialbestilling
92 poeng
Vinarius
Laget etter fermentasjon og ikke på maserasjon. Over 25 kilo bringebær går med for å destillere én liter ferdig brennevin. Dufter sursøte villbringebær hvor alkoholen er godt integrert. Ren, frisk bringebær med lang frisk ettersmak. Rett og slett farlig godt.

89 Gölles Vogelbeere
Alois Gölles
Steiermark, Østerrike
Kroner 765, 35 cl, spesialbestilling
89 poeng
Vinarius
Lukter rognebær og bittermandel, utrolig aromatisk og egenartet med nærmest flintaktige røktoner og spity topptoner. Merkbare 45 prosent alkohol, men likevel godt balansert med lang, flott ettersmak med bittermandel, rognebær og julekrydder. Særegen og veldig god.

Gölles Wiliams
Alois Gölles
Steiermark, Østerrike
Kroner 349, 35 cl, spesialbestilling
89 poeng
Vinarius
Klokkeklar, sødmefull og frisk Williams-pære med veldig flott frukt og konsentrasjon. Lang, delikat og integrert alkohol. Meget god Williams.

95846 Etter Quitte vom Hausgarten
Etter Soehne
Zug, Sveits
Kroner 390, 35 cl, bestillingsutvalg
89 poeng
Moestue Grape Selections
Lukter distinkt kvede med blomster og honningtoner. Smaken er som sursøt kvedemarmelade og destillatet har en nærmest oljet og glatt tekstur. Skarp, særegen og aromatisk med god integrert alkohol.

95845 Etter Gravensteiner Apfel
Etter Soehne
Zug, Sveits
Kroner 390, 35 cl, bestillingsutvalg
90 poeng
Moestue Grape Selections
Nesen er frisk og nærmest saliverende syrlig, mens munnen gir en ren, frisk smak av gravensteinepler men da uten syren i ettersmaken. Lang, frisk og ren med en flott smak av norsk eplehøst.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.