Det 400 meter lange skipet var på vei til Rotterdam i Nederland, og blokkerer Suez-kanalen i Egypt. Skipsleden er kritisk for den globale handelen.

Suezkanalen ligger i Egypt der den forbinder Middelhavet med Rødehavet. Kanalen er blant de aller viktigste gjennomfartsårene for internasjonal handel. Spesielt er kanalen viktig for handelen mellom Asia og Europa.

Syv slepebåter arbeider nå med å løsne det fastkjørte containerskipet.
Syv slepebåter arbeider nå med å løsne det fastkjørte containerskipet. (Foto: Reuters/NTB)

Egyptiske myndigheter har nå åpnet en historisk del av kanalen for å avhjelpe de mange skipene som står i kø.

Skipet som blokkerer hovedtrakten er imidlertid ennå ikke løsnet, til tross for gjentatte forsøk. Det kommer trolig til å blokkere kanalen i «minst to dager», forteller egyptiske myndigheter til Cairo24.

Skipet kom opprinnelig ut av kurs som en følge av vanskelige vindforhold, skriver The Guardian onsdag morgen.

Det 400 meter og 220.000 tonn tunge skipet «Ever Given» satt seg fast i den sørlige delen av kanalen sent på tirsdag. Gjentatte forsøk på å rette opp skipet har vært mislykket.

Ifølge skipets besetning var det et vindkast som satte skipet ut av kurs, noe som igjen medførte at skroget traff kanalbunnen. Tidligere rapporter spekulerte i om skipet hadde mistet motorkraften, men dette er ikke bekreftet.

Skipet fraktet tusenvis av containere fra Kina til Rotterdam, og drives av det taiwanske shippingselskapet «Evergreen». Skipet er registrert i Panama.

Egyptiske myndigheter har også sendt ut gravemannskap for å befri det 400 meter lange skipet.
Egyptiske myndigheter har også sendt ut gravemannskap for å befri det 400 meter lange skipet. (Foto: Reuters/NTB)

Syv slepebåter på plass

Ifølge Reuters jobber nå syv slepebåter med å løsne containerskipet. Det er uklart hvor lang tid det vil ta før kanalen kan gjenåpnes.

Blokkeringen kan spesielt vise seg å bli alvorlig for frakt av olje og gass.

– Dersom dette utvider seg til, la oss si uker, så vil dette selvfølgelig ha store konsekvenser for shipping-trafikken, sier daglig leder Ashok Sharma i skipsmegleren BRS Baxi.

Allikevel tror skipsmegleren at problemet sannsynligvis vil løses innen få dager. Foreløpig står fem tankskip lastet med flytende naturgass (lng) i kø som en følge av hindringen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.