Det politiske kaoset råder fortsatt i Hellas. Statsministeren vil avlyse folkeavstemningen hvis opposisjonen stiller seg bak EUs kriseplan, og nå kommer det også signaler om at han er villig til å gå av.

Det politiske spillet gikk høyt i Aten torsdag. I flere timer svirret ryktene om at statsminister Giorgos Papandreou ville trekke seg, mens opposisjonen og deler av regjeringspartiet krevde både nyvalg og en samlingsregjering.

Papandreou selv så ut til å ville stå løpet ut, men torsdag kveld hevdet flere kilder at han likevel var villig til å gå av og at han hadde inngått en avtale om dette med flere av sine egne ministre.

Ifølge en regjeringskilde vil ministrene støtte Papandreou i tillitsvoteringen fredag kveld mot at han siden går av på en rolig og verdig måte, skriver Reuters.

Kilden sier også at Papandreou overfor regjeringskolleger har innrømmet at han gjorde en feil da han mandag varslet folkeavstemning om EUs kriseplan.

Flere ministre, blant annet finansminister Evangelos Venizelos, skal ikke ha blitt orientert om utspillet på forhånd.

– Ingen bitterhet
– Papandreou ble bedt om å gå av uten bråk for å redde partiet sitt. Han sa seg villig til å gå av. Det var veldig sivilisert og uten bitterhet, sier kilden, som understreker at en slik løsning forutsetter at statsministeren vinner tillitsvoteringen, noe som er svært usikkert.

Samme kveld sa Papandreou under en debatt i nasjonalforsamlingen at han ikke er bundet til sin post som statsminister. Han sa også at samtalene med opposisjonen må starte med det samme, og at han ønsker å danne en samlingsregjering. Han så dermed ut til å nærme seg kravene som tidligere på dagen ble stilt av den konservative opposisjonslederen Antonis Samaras, som krever av Papandreou går av for å bane vei for nyvalg og en overgangsregjering.

– La oss gjøre det så fort som mulig, forsiktig og uten farer, sa Papandreou.

Tidligere torsdag åpnet han også for å avlyse folkeavstemningen hvis opposisjonen ville stemme for kriseavtalen med EU i nasjonalforsamlingen.

– Jeg vil være fornøyd selv om vi ikke har noen folkeavstemning, noe som aldri var noe mål i seg selv. Jeg er glad for at all denne debatten i det minste har fått folk til å ta til fornuft, sa Papandreou til parlamentarikere fra hans eget parti PASOK.

Han understreket at kriseplanen må vedtas, og fremholdt også at den støttes av opposisjonen.

Ultimatum
– Situasjonen er fortsatt veldig uklar etter Papandreous tale. Opposisjonslederen Samaras har nå sagt at han er villig til å støtte EUs krisepakke, men kun om Papandreou går av, sier journalist Angeliki Boubouka i avisa Eleftherotipia til NTB på telefon fra Aten.

Papandreou advarte tidligere torsdag sterkt mot å utlyse nyvalg, ettersom han mener det kan øke faren for at den greske statskassa går tom.

– Mange av de folkevalgte er rasende fordi de mener Papandreou har brukt folkeavstemningen bevisst som brekkstang for å få opposisjonen til å støtte EUs krisepakke, sier Boubouka.

I en kommentar i avisa Kathimerini anklages statsministeren for å være uansvarlig og hensynsløs, og for å ha satt sine egne personlige ambisjoner foran landets interesser.

Kabinettsspørsmål
Etter planen skal den greske nasjonalforsamlingen diskutere EUs krisepakke og den politiske krisen rundt folkeavstemningen hele dagen og kvelden fredag, før de folkevalgte skal ta stilling til et kabinettsspørsmål ved midnatt.

Finansminister Venizelos rykket torsdag ut med et klart krav til Papandreou om at folkeavstemningen skal avlyses en gang for alle. Venizelos skal tidligere ha støttet tanken om en folkeavstemning, men har siden snudd.

Dersom spørsmålet om folkeavstemning løses fredag, svinner også faren for en gresk tilbaketrekning fra eurosonen.

Hvis folkeavstemningen likevel gjennomføres 4. desember, er det også svært usikkert om grekerne stemmer seg selv ut av eurosonen.

Les også: Papandreou dropper folkeavstemning


Ultimatum til Hellas

- Vil få korthuset til å rase

Tror Italia snart er bankerott (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.