- Dette er ingen lett avgjørelse for Hillary Clinton, sier Karl Rove.

Den republikanske strategen og spinndoktoren kjent som «Hjernen bak George W. Bush» fortsatte sine spekulasjoner rundt USAs tidligere utenriksminister og førstedame under et frokostmøte i regi av tenketanken Civita i Oslo i dag.

Nylig fremsatte han påstander om at Hillary Clinton forsøker å skjule «en traumatisk hjerneskade» etter en blodpropp i 2012. Uttalelsen utløste en storm av reaksjoner i hjemlandet, og flere politiske forståsegpåere mente at Roves angrep på Clinton beviser nettopp hvor stor favoritt hun er til å etterfølge Barack Obama som president.

Rove var raskt ute og beklaget uttalelsen. Men under foredraget i Oslo i dag fortsatte han å så tvil om Clintons egnethet, og forsøkte å kamuflere angrepet som omtanke.

- Hun blir 67 år i oktober, og vil være 69 år i 2016 når det er valg. Hun har vært med på flere valgkamper tidligere, og vet at det er en enorm investering. Og etter to presidentperioder vil eventuelt gi seg som 77-åring, sier Rove, og fortsetter:

- Alternativet er å pensjonere seg. Tenk på det, hun har jo mye annet å ta seg til. Hun har vært utenriksminister, hun blir snart bestemor, hun har Bill som er en interessant fyr å henge med. Og jeg tror hun har hatt et seriøst helsetilfelle – vi har alle hatt dem, sa Rove til en fullsatt Café Christiania tvers over gaten for Stortinget.

I 2012 støttet Rove Barack Obamas republikanske utfordrer Mitt Romney. Romney er et halvt år eldre enn Clinton og har 22 barnebarn.

- Så jeg tror ikke det er en lett avgjørelse. Om hun blir med, er hun den foreløpige favoritten. Men det har hun også vært tidligere, og det gikk ikke, sier Rove, med henvisning til primærvalgtapet mot Obama i 2008.

Tror republikanerne tar senatet

Til høsten er det såkalt mellomvalg i USA. Hele Representantenes hus og en tredel av senatet står til valg. Republikanerne kontrollerer allerede Representantenes hus, og nå ligger de godt an til også å vinne flertall i senatet.

- Senatet blir det mest interessante, fordi der kan Republikanerne vinne flertall. Seks nye seter trengs. Tre av dem er svært sikre, og tre til er helt klart innen rekkevidde, sa Rove.

- Det blir nok ikke noen «big sweep», den hadde vi allerede 2008. Men Republikanerne vil vinne flere seter, sa Rove.

2008 var året da den svært konservative fløyen av Det republikanske parti, The Tea Party, gjorde sitt definitive inntok i amerikansk rikspolitikk.

Rove er ikke bekymret for at republikanerne har slitt med å sanke stemmer blant velgere med latinamerikansk bakgrunn.

- Romney vant bare 27 prosent av disse velgerne. Men i Ohio, den viktigste vippestaten, fikk han 42 prosent blant latinos. Så det beviser at der fikk han frem budskapet sitt kan også republikanerne kapre disse stemmene, sa Rove.

- Dette er en overgangsperiode. Republikanerne vil løse dette problemet, sa Rove, og pekte på lignende overgangsperioder gjennom historien med store svingninger i det politiske landskapet.

- Ingenting er permanent i amerikansk politikk, alt finner til slutt et nytt ekvilibrium.

Mener Obama mangler lederskap

Karl Rove er kjent som en av president Obamas skarpeste kritikere, og sa i dag at Obama burde takket nei til Nobels fredspris i 2009. Men på spørsmål fra DN om hva som var hans beste avgjørelser som president var han rask med å svare: To områder der Obama fortsatte forgjengeren Bush sin politikk.

- I utenrikspolitikken var det at han gikk tvers imot sitt eget syn og beordret den store troppeoppbyggingen i Afghanistan - «the surge», sa Rove. Krigen i Afghanistan arvet Obama fra Bush, og USAs første svarte president lovte i valgkampen at han ville få en slutt på krigen som nå har vart i snart 13 år.

- Innenrikspolitisk er det at han opprettholdt Bush sin utdannelsespolitikk «No child left behind», og turte å gå i konflikt med lærernes fagforening, som er en svært viktig støttespiller for det demokratiske maskineriet, sa Rove.

Men i det store og hele har Obama vært en svært svak leder, særlig i utenrikspolitikken, mente Rove.

- Det er et stort feilsteg å si at Syrias president Assad må gå, og så ikke gjøre noe med det. Du kan ikke sette en rød linje, som han gjorde med kjemiske våpen, og så la den komme uten å gjøre noe som helst, sa Rove, og gikk videre til den spente situasjonen i Ukraina og resten av Øst-Europa.

- Vladimir Putin har svært gode instinkter. Han merker andre folks svakheter og gjør sine valg deretter. Obama har vist svakhet, sa Rove, og sammenlignet med hvordan han mente George W. Bush satt foten ned og truet med å forsvare Georgias hovedstad Tblisi under russernes krig med fjellandet i Kaukasus i 2008.

- Du kan ikke si til polakker og tsjekkere at dere har klart å bygge opp støtte til rakettforsvar hjemme, men vi dropper å opprette det så vi ikke gjør Moder Russia sint, sa Rove.

- Putin er aggressiv, og han ønsker å ikke å etablere et nytt sovjetunionen, men et nytt russisk imperium.

Enda en Bush? Enda en Clinton?

Mindre konkret var mannen som har hjulpet mange republikanske politikere til å vinne valg når han ble bedt om å peke ut hvem som blir president i 2016.

- Jeg tror Jeb Bush kommer til å stille til valg, men jeg er ikke sikker, sa Rove om George W. Bush sin bror som var guvernør i Florida fra 199 til 2007.

- Dersom han het Jeb Jones ville han vært president allerede. Han er en utrolig smart fyr som er opptatt av politikk. Han tenker stort og langt, han snur ikke kappen etter vinden, sier Rove, som personlig står svært nær Bush-familien.

Men Bush gjør det så langt dårlig på meningsmålingene. En undersøkelse gjort for The Wall Street Journal og MSNBC i april viser at 48 prosent av amerikanerne har et positivt syn på Hillary Clinton. Bare 21 prosent sier det samme om Jeb Bush.

- Spørsmålet er om landet er klart for enda en Bush. Og det merkelige blir om vi må velge mellom enda en Bush og enda en Clinton, sier Rove.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.