Saken er oppdatert.

Den europeiske sentralbanken ECB holder styringsrenten på 1,0 prosent på dagens rentemøte.

ECB har ikke rørt renten siden mai 2009.

På pressekonferansen en halvtime etter rentebeslutningen sa sentralbanksjef Jean-Claude Trichet at han kommer til å fortsette å gi kriselån helt frem til april 2011.

Mange europeiske banker er helt avhengige av disse lånene, ettersom de ikke får finansiert seg i de ordinære markedene.

Mye har skjedd på en måned
De siste ukene har det vært voksende panikk rundt den europeiske statsgjeldskrisen. Det har ført til spekulasjoner om at ECB kan bli tvunget til å sette sin exit-strategi på hold.

- For bare en måned siden virket det som om forholdene i euroområdets pengemarked hadde bedret seg vesentlig, skriver makroøkonom Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets i en oppdatering torsdag.

Tidligere denne uken gikk det rykter om at den europeiske sentralbanken har økt obligasjonskjøpene sine igjen, på tross av at blant annet det tyske sentralbankmedlemmet Axel Weber i midten av oktober sa at sentralbankkjøpene var i ferd med å fases ut.

Vil redusere volatiliteten
Den europeiske sentralbanken begynte å kjøpe statsobligasjoner fra landene i eurosonen i begynnelsen av mai, for å stabilisere markedene da gjeldskrisen raste på sitt verste.

Kjøpene var en del av det EU-ledete forsøket på å redde euroen, som falt til sitt laveste nivå på fire år i juni etter at Hellas var nær ved å gå konkurs.

Kjøpene gjøres i hovedsak for å redusere volatiliteten i markedene. Kjøpene skiller seg fra den amerikanske sentalbanken Feds og den britiske sentralbankens såkalte kvantitative lettelser, fordi ECB balanserer kjøpene slik at de får nøytral effekt på pengemengden.

Litt forenklet gjør de det ved å kjøpe i enkelte markedet, og trekke seg ut av andre markeder

Les også:

<b>Trichet klar med seddelpressen</b>

<b>- For stort til å reddes</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.