Kina er rasende etter at USA tillot den blinde aktivisten Chen Guangcheng å søke tilflukt i den amerikanske ambassaden, skrver DN igår.

USA blander seg inn i indre anliggender i Kina og dette er fullstendig uakseptabelt. Kina forlanger en unnskyldning, at det foretas en grundig etterforskning rundt hendelsen, straffer de som var involvert og gir forsikringer om at noe tilsvarende ikke vil skje igjen, sa pressetalsmann Liu Weimin onsdag.

Den kinesiske dissidenten Chen Guangcheng snakket via telefon til den amerikanske Kongressen torsdag og ba om hjelp til å komme til USA.

– Jeg ønsker å komme til USA for å hvile. Jeg har ikke fått hvilt på ti år, sa Chen via en mobiltelefon som ble holdt opp foran en mikrofon under en høring i Kongressen. Tidligere på dagen ble det kjent at han har søkt om asyl i USA.

Svært bekymret
En tydelig preget og fortvilt Chen sa også at han er svært bekymret for sikkerheten til sin mor og sine brødre.

– Jeg skulle så gjerne ha visst hva som skjer med dem, sa han.

Den blinde menneskerettsaktivisten rømte i forrige uke fra husarrest og søkte tilflukt i den amerikanske ambassaden i Beijing. Onsdag forlot han mot sin vilje ambassaden og ble eskortert av ambassadøren til et sykehus der han nå voktes av kinesisk politi.

Amerikanske diplomater sier at Chen forlot ambassaden etter at ambassadøren hadde fått garantier for Chens sikkerhet.

Chen sier han frykter for sin familie etter at kinesiske myndigheter har trappet opp bevoktningen av flere av hans familiemedlemmer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.