De to siste månedene har boligprisene falt over hele landet, men det blir det snart slutt på, ifølge prognoser fra DNB Eiendom og EiendomsMegler 1.

De gjennomsnittlige prognosene fra landets to største meglerkjeder viser oppgang i 52 av 53 områder neste år. Det siste er Kristiansand hvor EiendomsMegler 1 venter prisvekst på 2,5 prosent, mens DNB Eiendom venter prisfall på 2,5 prosent, som gir et gjennomsnitt på null.

– Kvadratmeterprisene i Kristiansand var 4,2 prosent lavere i oktober enn på samme tid ifjor. Selv om det fortsatt går litt tregt, så selger vi boliger jevnt og trutt, og flere boliger går også over prisantydning. Vi tror at etterspørselen kommer til ta seg opp igjen på nyåret, sier regionsjef Claus Eftevaag i EiendomsMegler 1.

Ifølge EFFs boligprisstatistikk fra oktober tok det i Agder-fylkene 65 dager fra en bolig ble annonsert på Finn.no til den var solgt. Gjennomsnittlig formidlingstid i landet totalt var 33 dager.

Fryktet det verste
Merete Kvevik fryktet det verste da hun for få uker siden la ut eneboligen på Gimlekollen i Kristiansand til salgs.

– Vi hadde egentlig tenkt å legge ut boligen med prisantydning på 5,5 eller 5,6 millioner kroner. Men så bestemte vi oss for å prøve med 5,85 millioner, og etter kort tid ble den solgt for 5,9 millioner kroner. Vi er utrolig fornøyd med at salget gikk så bra.

Et uvektet gjennomsnitt viser 2,5 prosent opp for EiendomsMegler 1 og to prosent for DNB Eiendom på landsbasis. EiendomsMegler 1 ligger lavere i Asker, Bærum, Oslo, Hamar og Hedmark, men høyere i tilnærmet resten av landet.

– Det har vært større tilbud enn etterspørsel en periode, og da tar det noen måneder før det skapes ny balanse i markedet. Nå merker vi imidlertid at mange potensielle selgere setter seg på gjerdet, og det bidrar til å gjenopprette balansen. Vi tror at markedet vil snu en gang rundt mai neste år, sier administrerende direktør Odd Nymark i EiendomsMegler 1.

Nymark spår høyere prisvekst i østlige enn vestlige bydeler i Oslo.

– Vi ser tendenser til at billigere og østlige bydeler gjør det bedre enn dyrere og vestlige bydeler. Tilsvarende ser vi at flere av randsonene øker mer enn Oslo. Begge deler tror vi har sammenheng med at det er blitt så dyrt i deler av Oslo at boligkjøpere søker seg til rimeligere områder, sier Nymark.

Salgsdirektør Kent Victor Syverstad i DNB Eiendom sier det er et krevende boligmarked nå, men han tror likevel på vekst neste år.

  • Et flertall av ekspertene i DNs boligpanel venter svak boligprisvekst neste år. Tre av fem av DNs eksperter spår i dag en svak vekst i boligprisene neste år. Så flater det ut de neste tre årene.


Selektivt marked
– Vi vurderer markedet som svært selektivt og avventende. Antall interessenter som melder sin interesse på et objekt har ikke gått så mye ned, men budene sitter langt inne. Så langt i november har vi solgt nær 25 prosent mindre i volum enn i november 2012. Når mediene og makroøkonomer sier at markedet skal ned blir det ofte slik på kort sikt.

Men salgsdirektøren tror vendepunktet kommer i andre kvartal til neste år.

– Vi vurderer situasjonen som kortsiktig og tror prisene og volumet vil fortsette noe ned ut året og gjennom mesteparten av 1. kvartal neste år. I 2. kvartal tror vi på en utflating og svakt opp gjennom 3. og 4. kvartal. DNB Eiendoms anslag på den samlede prisveksten for landet i 2014 havner på rundt to prosent, sier Syverstad.

Les også:

- Fjernes arveavgiften, kan det gi prishopp på småleiligheter

- Prisforventningen hos boligeiere er for høy nå

Slik blir boligprisene de neste tre årene

Derfor er boligprisfall bra for nordmenns lommebok akkurat nå (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.