Fifa og Uefa får ikke selge fotballrettighetene til høystbydende, slår Efta fast. Det er viktigere at alle får se kampene, mener domstolen.

Dermed slås det nok en gang fast at de store mesterskapene skal stå på Norges liste over nasjonale begivenheter som skal sendes av kanaler tilgjengelig for alle.

Mener at alle kamper er viktige

I 2011 slo EU-domstolen i Luxembourg fast i en prinsipiell dom at  store idrettsmesterskap skal sendes på gratiskanaler.

Fifa og Uefa klaget etter at Belgia og Storbritannia hadde plassert samtlige EM- og VM-kamper på en liste over begivenheter av stor samfunnsmessig interesse, og som dermed må sendes på åpne kanaler.

Fifa ønsker spesielt å fjerne «non-prime»-kamper fra listen, det vil si alle andre kamper enn finalen, semifinalene og det norske landslagets kamper.
 

EU-domstolen vil imidlertid ikke skille mellom «prime»- og «non-prime»-kamper. Dommen slår fast at alle kampene i mesterskap som EM og VM kan regnes som viktige for befolkningen og samfunnet, og at kampene derfor må sendes på kanaler tilgjengelig for alle.

Får ikke selge rettighetene

Fifa og Uefa argumenterte med at betalingskanalene kunne være villige til å betale mer for rettighetene. Argumentet ble hørt, ifølge en pressemelding, men domstolen kom til at det ikke er viktig nok til at den tidligere kjennelsen må endres.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.