Søndag tok Molde sin femte tittel på fire år. Romsdalsklubben slo Odd 2-0 i cupfinalen på Ullevaal stadion. Selv om laget fra Skien står med hele 12 cupmesterskap mot Moldes nå fire, er det 14 år siden sist Odd vant cupen.

Regnskapene til de to klubbene spriker like mye som cuphistorikken.

– Økonomien i Odd har vært knapp i mange år, men vi mener vi er best i klassen på å drive nøkternt. Omsetningen har vært i underkant av 60 millioner, i år ligger den på vel 70 millioner. Det er rundt halvparten av motstanderen i cupfinalen, og vi er stolte av å ha et lag som nesten er like bra og som får mye ut av lite, sier klubbdirektør Einar Håndlykken i Odd.

Molde omsatte ifjor for 142,1 millioner kroner, nesten 20 millioner mer enn året i forveien. Sportslig suksess, kamper i Europa, spillersalg og bidrag fra klubbeierne Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten har løftet laget forbi Vålerenga, Brann og Viking på økonomitabellen. Disse klubbene omsatte for mellom 125 og 101 millioner ifjor, mens Rosenborg-konsernet sto med 174,5 millioner i inntekter.

Lottomillionær bidrar

– At Molde, en kommune med 26.000 innbyggere og et naturlig omland på kanskje opp mot 100 000 innbyggere, i et fylke med tre andre topplag, muligens er den klubben i Norge med den nest største omsetningen, har egentlig formodningen mot seg. Men når vi først er kommet dit så skal vi jobbe knallhardt for å være der lengst mulig, sier administrerende direktør Tarje Nordstrand Jacobsen i Molde Fotball as.

Odd har ingen rike onkler. Det nærmeste klubben kommer er lottomillionær Yngvar Borgersen, som ifjor vant 103 millioner, og som har brukt noen få millioner av sin formue på spillerkjøp. Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten skal hvert år bidra med 15 millioner kroner til Molde, men ga ifjor i overkant av det dobbelte. Duoen overførte vel 32 millioner til drift, vedlikehold og for at romsdalslaget skulle hente hjem Vegard Forren fra et mislykket opphold i den engelske klubben Southampton. I tillegg benytter Aker asa to millioner kroner i året på å støtte utviklingsprosjektet Aker Akademiet og Akerhallen.

«Økonomisk dopet av eierne»

– Historiene om Molde som økonomisk dopet av eierne våre, har mange nyanser selv om eierne har vært uvurderlige med en fantastisk stayerevne og utholdenhet, sier klubbdirektør Tarje Nordstrand Jacobsen.

– Kan Molde på sikt klare seg uten støtte fra Røkke og Gjelsten?

– Ja, men vi må isåfall jobbe hardt for å kompensere for 15 millioner i årlig reduserte inntekter.

Molde har de siste årene også tjent godt på spillersalg, og fikk ifjor inn 24,1 millioner på blant andre Forren og overgangene til Magnus Wolff Eikrem og Davy Claude Angan. Inntektene fra salget av Mats Møller Dæhli og Jo Inge Berget til det walisiske laget Cardiff kommer i årets regnskap.

– Omsetningen i 2014 ser ut til å bli noe lavere enn ifjor. Men om vi isolerer for den ekstraordinære inntekten fra eierne ifjor, så er 2014 det året med høyeste egengenererte inntekter noensinne. Molde skal både være edruelige og konkurransedyktige, og klubben budsjetterer ikke med titler hvert år, selv om vi har hevet listen litt de siste årene, medgir Molde-sjef Tarje Nordstrand Jacobsen.

«Kommer tider med mer vind»

Klubben skiller seg ut som den best økonomisk drevne sammen med fire andre elitelag, Strømsgodset, Haugesund, Sarpsborg og Bodø/Glimt, ifølge de siste klubblisenstallene fra Fotballforbundet. Odd ligger på nivået under, men budsjetterer med vel ti millioner kroner i overskudd denne sesongen som følge av gode sportslige resultater og gjennomførte spillersalg.

– Molde har gått nesten stikk motsatt vei av de tradisjonelt største klubbene i Norge, som sliter med inntektene og må kutte kostnader. Vi har bygd oss opp fra bunn i 2006 og rundt 40 millioner i omsetning til der vi er i dag. Men vi vet av erfaring at det kommer tider med mer vind i kastene.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.