Syv toppklubber og til sammen 115 saker etterforskes av det europeiske fotballforbundet UEFA for brudd på finansreguleringene Financial Fair Play (FFP).

De siste årene har en rekke storklubber brukt enorme summer på spillerkjøp og lønninger, og mange storklubber melder i disse dager om milliardunderskudd. UEFA har fryktet bærekraften i denne modellen, og undersøker alle klubber som ikke har følger reguleringene ilagt dem av forbundet.

Forbundet melder onsdag at de syv klubbene som er under etterforskning for brudd på reglementet er FC Liverpool, de italienske toppklubbene Inter Milan og Roma, i tilegg til tyrkiske Besiktas, portugisiske Sporting Lisboa og  russiske FC Krasnodar, skriver fotballnettstedet Goal.com.

Underskudd på nesten én milliard

Den engelske storklubben Liverpool FC var ikke med i noen av UEFAS europeiske tuneringer i fjor. I år er klubben derimot kvalifisert til den mest prestisjetunge turneringen, Champions League. Det har ført til at klubben først nå har rapportert inn underskuddene til UEFA.

Ifølge The Guardian er det rapporterte underskuddet til Liverpool på oppunder én milliard for de to foregående sesongene. Klubben hadde et underskudd på 49,8 millioner pund i 2012-13-sesongen og 40,5 millioner i sesongen før dét igjen.

I en uttalelse fra UEFAS finanskommisjon (CFCB) heter det:

- CFCB har åpnet formell etterforskning mot syv klubber da disse oppga break-even-underskudd basert på deres finansielle rapporter for periodene frem til 2012 og 2013.

Millliardskilsmisse for russisk klubbeier

Det er ikke bare Liverpool som har hatt problemer utenfor banen de siste årene. AS Monaco etterforskes også av UEFA.  Den russiskfødte forretningsmannen Dmitry Rybolovlev tok kontroll over klubben i 2011, og lovet å bringe klubben tilbake til gamle storhetstider med milliardinvesteringer i spillere og klubbutvikling.

Rybolovlev, som i sin tid var verdens 79. rikeste etter å ha slått seg opp i kunstgjødselsindustrien, er for tiden involvert i en skilsmisse der han er dømt til å betale sin ekskone omtrent 30 milliarder kroner. Investeringene i klubben er dermed kuttet, en rekke stjernespillere solgt, og lavere inntekter enn forventet gjør at klubben nå etterforskes av UEFA.

Hedgefondinvesteringer og svak økonomi

Sporting Lisboa har lenge slitt med laber økonomi, og har gjennom flere år vært en flittig bruker av tredjepartsfinansiering gjennom hedgefondet Doyen Sports Group. Les mer om hedgefondenes inntog i fotballen her:

Her er hedgefondet som har dratt inn en halv milliard på fotballoverganger  

UEFA melder også flere mindre, øst-europeiske klubber får sine inntekter fra Europa midlertidig inndratt som følge av brudd på reguleringen. Til sammen er 115 «bekymringsfulle finansielle forhold» under etterforskning ifølge UEFA.

Store bøter og spillerreduksjon

I forrige runde med etterforskninger ble de to seriemesterne i henholdsvis England og Frankrike; Manchester City og Paris Saint Germain ilagt sanksjoner for sine FFP-brudd. Lagene fikk store bøter, og tvunget til å redusere antallet spillere de bruker i europeiske turneringer denne sesongen. De samme straffene risikerer også klubbene som nå er under etterforskning.

Norges Fotballforbund (NFF) stiller er svært positive til UEFAs finansregulerig.

- FFP har hatt en positiv innvirkning på den europeiske fotballen siden implementeringen i 2009, sier fagansvarlig for klubblisenser i NFF, Rune Nordhaug til Dagens Næringsliv.

Han forklarer at FFP-reguleringene er på plass for å sikre en bærekraftig økonomi for europeiske toppklubber.

- UEFA har sett en mindre oppgang på personalkostnader i 2013. For første gang siden 2008 har omsetningen økt mer enn personalkostnadene. For første gang siden 2009 har de 700 toppklubbene i europa vist et overskudd på den totale driften, ikke medregnet overgangssummer, sier Nordhaug.

Les også på DN.no:

- Jeg kommer til å sitte til styret bærer meg ut

Dette irriterer svenskene mest på visning

Frykten øker i raskt tempo i aksjemarkedet

Marius (17) vant Iphone-rushet  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.