De to lagene fikk millionunderskudd i fjor, ligger begge i bunnkategorien rød sone og må  etter regelverket ha en handlingsplan for å bedre økonomien sin. Klubber kan kun være i rød kategori i 36 av 60 måneder, og risikerer bøter, poengtrekk og i verste fall nedrykk for brudd på klubblisensreglementet.

Bedre i førstedivisjon

Mens Stabæk ved årsskiftet var i rød sone for 18. måned i rad, falt Lillestrøm ned i rød sone ved utgangen av 2013. I 1. divisjon er det kun Tromsdalen som ligger i rød sone. Den beste sonen er grønn, deretter kommer gul og rød sone. Klubbene rangeres blant annet ut fra krav om positiv egenkapital, og må levere regnskapstallene til Fotballforbundet to ganger i året.

  Brann, Viking og Vålerenga ligger alle i gul sone, mens regjerende seriemester Strømsgodset, Molde og Rosenborg får den beste rangeringen. Start lå i rød kategori i fjor sommer, men klatrer ett hakk opp. Underskuddet etter spillersalg for de to øverste herredivisjonene kom i fjor på 43,9 millioner kroner, mens klubbene hadde budsjettert med 10,3 millioner i overskudd. I år er det budsjettert med 39,6 millioner i overskudd etter spillersalg.

- Også denne gangen viser lisensgjennomgangen at vi har en god fremgang over tid. For eliteserien og 1. divisjon, har to tredjedeler av klubbene positivt resultat i fjor, men samlet resultat fra klubbene er negativt. Det vi ser er at lagene som leverer på lisenskravene, leverer også på banen, sier fotballpresident Yngve Hallén.

- Pilen peker rett vei, men vi vet at noen klubber sliter og har sterkt fokus på likviditet og sliter med budsjettene sine. Et stort pluss denne gangen er 1. divisjon, der halvparten av klubbene rapporterer i gul sone, kommenterer Hallén.

Millionunderskudd

Etter en liten økonomisk opptur i 2012 ble fjoråret tøft for mange av fotballklubbene. Lag som Rosenborg, Vålerenga, Viking, Tromsø og Lillestrøm gikk med millionunderskudd, og mange har måtte kutte i kostnadene. Verken forsvarende seriemester Strømsgodset, Lillestrøm eller Vålerenga har klart å sikre seg en hovedsponsor på draktbrystet.

DN meldte søndag at de beste norske fotballklubbene blir tettere fulgt opp fra Fotballforbundet fra neste sommer. Da vil den daglige klubbdriften og likviditetssituasjonen få en langt større rolle i innrapporteringen enn i dag, hvor fokuset har vært på positiv egenkapital.

- På den måten mener vi å kunne fange opp faresignalene i en tidligere fase, slik at klubber som sliter økonomisk raskere kan komme i gang med å lage handlingsplaner for å løse problemene. sa klubblisensansvarlig Rune Nordhaug i Fotballforbundet til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.