Fotball-VM er i gang, og pensjonist Arne Scheie er i perlehumør. Hele Norges sportskommentator gjennom tiår på tiår akter ikke å gå glipp av en eneste situasjon. Lidenskap er lidenskap – den avhenger ikke av mikrofonen.

– Tro meg eller ikke – jeg kommer nok til å se alle kampene – det blir litt vanskelig med to kamper som går parallelt i innledningen, men … vi er jo ikke i filmavisens tidsalder …

Scheie tror VM-finalen kommer til å stå mellom ett av de to beste lagene i Sør-Amerika, Brasil og Argentina – mot ett av de beste i Europa. Han nevner i fleng Tyskland, Spania, Frankrike, med Belgia som en god outsider.

– Men, bare én kan vinne. Hvis jeg må satse, satser jeg på Brasil – det er ikke originalt. Tyskland blir nummer to, og Brasil får dermed revansj fra forrige VM, da Tyskland vant 7-1, sier Scheie.

– Hva har opptatt deg mest denne uken?

– Nå er det jo åpningen av fotball-VM, som jeg har hatt et forhold til i over 60 år. Men jeg er også veldig selvopptatt, og har vært mye opptatt av en skade i foten, som hindret meg i å trimme. Men nå er jeg i full vigør. Tidlig i uken var jeg også veldig spent på møtet i Singapore mellom Trump og Nord-Koreas leder.

– Noe du gjerne skulle sett ugjort?

– Livet har vært hyggelig mot en gammel mann. Bare jeg er frisk og får kommet meg ut, er jeg happy. Slik har jeg alltid vært.

– Hvem vil du sende en spesiell hilsen til i dag?

– Det må være til fruen, som har holdt ut med sport, ski og fotball i alle disse årene, og har overlatt fjernsynet til meg, mens hun må finne seg i å lese bok. Hun fortjener en blomst.

– Hva gjør du i helgen?

– Er fotballfanatiker, fotballnerd, fotballidiot, hva skal man kalle det … Fotballen står høyt. Jeg kan ikke gå bort fra tv-en og miste én situasjon – nei, det kan jeg på ingen måte gjøre.

– Favorittmåltidet du vil servere gode venner en lørdagskveld?

– Jeg har kommet til at fisk er det som gjelder. Ja du, her må jeg nesten få sende en hilsen til – til en i Harstad. En hyggelig mann som kjørte meg til flyplassen og spurte om jeg likte fisk. Noe mer ble ikke sagt om det. I forrige uke kom han med kveite til meg. Kan du tenke deg noe hyggeligere? Vi hadde et herremåltid! Den kveiten skal vi ha under fotball-VM også! Det blir med grønnsaker og poteter og god saus. Fruen er fantastisk der. Jeg er ikke så glad i alkohol, jeg synes Farris er greit til. Dessert på denne tiden av året er is og bær – men vi har ikke så ofte dessert.

– Hva er det første du gyver løs på mandag morgen?

– Mandag morgen – først går jeg fort en time, jeg kommer hjem og hører Nitimen på radio mens jeg tar min faste kopp te og tre knekkebrød. Så tar jeg dagen derfra. Men hver mandag formiddag møtes vi gamle NRK-veteranene til kaffe. Der er Dan Børge Akerø, Torkjell Berulfsen, Toto Osvold, Andreas Diesen … ti-tolv personer hver mandag. Men ikke alle er like opptatt av fotball – der er det blanda drops. (Vilkår)

Ung i Kaliningrad
D2s modeller er alle oppvokst i VM-byen Kaliningrad - en russisk provins klemt mellom Polen og Litauen. Hvordan er forventningene til mesterskapet?
02:40
Publisert: