Med disse kameraene får du bedre bilder og større anvendelighet enn mobilkameraet.

Mens salget av kompaktkameraer faller som en stein, fordi alle fotograferer med mobilkameraet, er det en kameratype som holder stand: Superzoomkameraet.

Det kan nemlig noe mobilen ikke kan. Med 30 x zoom rekker de over et overlegent større område, hvor man kan zoome ut for å fotografere landskap eller bygninger, og zoome inn for å fange motiver langt unna. For eksempel et dyr eller et objekt det ikke er mulig å nå uten mye zoom.

Best av alt, de leverer mye bedre bildekvalitet, i situasjoner hvor mobilkameraet ikke strekker til.

Ekstrem zoom

Med 30 x zoom rekker man over området fra 25mm vidvinkel til temmelig ekstrem tele på 750mm. Hvis man tenker seg at et bilde tatt med 50mm brennvidde på fem meters avstand, har plass til en gruppe på fire personer inni bilderammen, får man bare med et av øynene med 750mm brennvidde.

Men alt er ikke bare fryd og gammen. Man får som kjent ikke i pose og sekk, og utfordringen med små kameraer og 30 x zoom, er at de trenger mye lys for at bildene ikke skal bli uskarpe og grumsete.

Det kan til dels kompenseres med aktive bildestabilisatorer og avansert bildeprosessering. Siden kameraene i denne testen er så små at de får plass i lommen, har de også små knapper og lite plass til fingrene. Så kompromissene står i kø her.

Spesifikasjonene på de fire kameraene i denne testen, er så like at man kan tro at de er like gode. De koster mellom 3200 og 3500 kr, og dekker fint behovet for et lite lommekamera med mye zoom. Forskjellene dukker først opp når man bruker kameraene, slik vi har gjort i denne testen av de fire foreløpig eneste kompakte superzoomkameraene med 30 x zoom.

Velger man Canon Powershot SX700HS, får man et kamera ligger godt i hånden, med både GPS og wifi, og femaksers bildestabilisator. Men som de andre kameraene i testen har det 30 x zoom med moderat lysstyrke. Det har en unik funksjon som skal gjøre det lettere å komponere bildet på lange brennvidder.

Sonys HX60V er testen største kamera, men her får du ikke bare 30 x zoom, GPS og trådløs wi-fi-tilkobling, men innebygget blitssko og testens beste håndgrep. Det har - som Canon-kameraet, femaksers bildestabilisator som skal kompensere for bevegelser, slik at bildene ikke blir uskarpe.

Nikon Coolpix S9700 ser til forveksling ut som Canon-kameraet, bare med programhjulet plassert på toppen. Her får man også GPS og wifi, men også Glonass i tillegg. Som er et russisk GPS-system, som gir kameraet mer presis posisjonering enn om det bare har GPS.

Panasonic TZ60 er siste generasjon i TZ-serien, som startet superzoom-æraen, og det eneste i testen med innebygget elektronisk søker, og et innstillingshjul rundt zoomobjektivet. Det gjør TZ60 hakket mer anvendelig enn de andre i testen.

Legg merke til at ingen av kameraene i testen, har pekeskjerm, noe som burde være standard i denne klassen.

Alle kameraene i testen har like stor bildebrikke på 1/2,3 tommer, hvor bildeflate er større enn på de vanligste kompaktkameraene, og potensielt gir bedre bildekvalitet. Særlig i lite lys. De er omtrent like store, bortsett fra Sony-kameraet som er litt dykkere, og dekker det samme behovet for et kompaktkamera med mye zoom.

Hvilket som passer dine behov best, finner du ut nedenfor.

Canon Powershot SX700HS

Raskt blinkskuddkamera

Canon har tenkt på en ting ingen andre har, det gjør kameraet lettere å bruke på ekstrem tele.

 

Mange blir nok overrasket over hvor vanskelig det er å holde kameraet stille, når man zoomer inn til så mye som 750mm. Det er stor forskjell på 200 og 750mm, og forskjellen er oftere mer uskarpe bilder på lange brennvidder. Årsaken er at bildevinkelen blir så smal, at det minner om å slå på en lysbryter med et kosteskaft, når man forsøker å fange motivet på 750mm.

Canons løsning er en knapp på siden av kameraet som zoomer litt ut og markerer utsnittet med en ramme på skjermen – Zoom Framing, når man bruker tele. Med litt øvelse, blir det litt lettere å få med motivet da fordi det blir enklere å sikte.

Bildekvalitet

Bildestøy er godt kontrollert på høy ISO. Kameraet klarer å dempe støy uten å redusere detaljskarpheten for mye. Ikke uventet er det synlig tap av skarphet i hjørnene på full lysåpning og vidvinkel, men det er ikke verre enn hos konkurrentene. Altså ikke så verst for et kompakt superzoomkamera.

I bruk

Canon superzoom ligger godt i hånden fordi det har et bra grep foran, og man kan bruke programhjulet på baksiden som støtte for tommelen. Canon-kameraet har sammen med Sony HX60V, de mest oversiktlige skjermmenyene, og det er utvilsomt et av de mest anvendelige av kameraene i testen. Autofokusen er kjapp, det reagerer raskt og det er lett å fange blinkskuddene med Canon-kameraet. Med NFC kobler du opp kameraet til mobilen på sekunder, men hvis du ikke har en mobil med NFC, må du taste inn et kallenavn og passord. Det er noe herk.

Les hele testen her.

Nikon Coolpix S9700

Praktisk reisekamera

Dette kameraet glemmer ikke hvor du har vært, og kan logge alle bildene dine bedre enn du selv kan.

Det er ikke noe tull med Nikon-kameraet. Her får du et kamera som er kompakt nok til å få plass i lommen, og er enkelt å bruke. Uten noen fiksfakserier. Det har som de andre, 30 x zoom, wifi med NFC-oppkobling, programhjul og en egen knapp for videoopptak. Men det er det eneste kameraet i testen som kombinerer GPS med Glonass. To GPS-systemer altså. Det betyr mer presis logging av hvor bildene er tatt, fordi kameraet mottar GPS-signaler fra mange flere satellitter. Nikon-kameraet er det eneste som har en oppfellbar blits som kan vippes mot taket. Det gir mykere blitslys, og er kjekt å ha når man skal ta portrettbilder innendørs. Kameraet finnes, som Canon-kameraet i flere farger, og har tilsvarende stor 16 megapiksler bildebrikke. Skuddtakten på 7 bilder/s derimot, ligger etter konkurrentenes.

 

Bildekvalitet

 

Tross den ekstreme zoomen, er bildene relativt skarpe i sentrum på alle brennvidder, unntatt på full tele. Hvor skarpheten faller så pass at man mister litt av detaljoppløsningen. Du vil finne synlig tønneformet fortegning på 25mm vidvinkel, akkurat som på de andre kameraene i testen, og skarpheten i hjørnene er heller ikke her like god på full blenderåpning.

 

Nikon S9700 er et bra kamera, til å være et superzoomkamera. Men foruten GPS kombinert med Glonass, byr det ikke på noe ekstra i klassen. Det er et gjennomført kamera på mange måter, men når ikke opp på bildekvalitet, skuddtakt eller funksjonsnivå, i denne testen. Testens billigste dog.

 

Les hele testen her.

Panasonic Lumix TZ60

Det beste kameraet i klassen

Panasonic-kameraet er ikke perfekt, men skal du ha 30 x zoom i et lite kamera, er det dette du skal ha.

 

 

 

Alle kameraer er fulle av kompromisser, men noen har færre av dem. Som Lumix TZ60. Utfordringene med så mye zoom i et så lite kamera, er godt løst i TZ60, som vi mener er det superzoomkameraet i denne klassen, som lykkes best. Det mangler riktig nok pekeskjerm, men det har innebygget elektronisk søker og funksjonsring rundt objektivet. Dessuten har det en enkel løsning for de uten NFC som vil koble til mobilen for trådløs overføring og fjernstyring: En QR-kode som du skanner med mobilen, og så er mobilen klar til å koble til kameraet. Ikke noe passord eller tidkrevende tasting.

 

Lumix TZ60 har en 18 megapiksler bildebrikke, skuddtakt på 10 bilder/s, og det kan lagre råfiler. Ingen ulempe, som vi skal se.

 

Bildekvalitet

 

For selv om jeg tviler på at alle som velger TZ60, gjør det fordi kameraet kan lagre råfiler, er det kjærkomment for de som faktisk har bruk for det. Med råfilene kan du selv etterbehandle bildene, i stedet for at kameraets jpeg-prosessering gjør det. Da kan du bestemme fargebalanse, kontrast, skarphet, hvitbalanse og alle parametere viderekomne fotografer gjerne liker å ha kontroll over.

 

I bruk

 

Canon og Sonys kamera ligger bedre i hånden, og de har ikke blitsen plassert foran på høyre side, hvor den fort dekkes av hånden, som her. For den elektroniske søkeren har tatt plassen til blitsen på venstre side. En liten, trang og lavoppløst søker med tydelige fargeavvik, men like fullt gull verdt på en solrik dag hvor LCD-skjermer raskt kan bli vanskelig å bruke i det sterke solskinnet. Den praktiske funksjonsringen rundt objektiver, kan brukes til å stille blenderåpning, og funksjonsknappen på baksiden har ni funksjonsvalg.

Les hele testen her.

 

 

 

 

Sony Cyber-shot HX60V

Sylskarpt superzoomkamera

Hvis du skal ha bare ett kamera, kan Sonys velutstyrte superzoom være midt i blinken, så lenge du er klar over begrensningene.

 

Sonys var først med 30 x zoom i et kompakt kamera Etterfølgeren HX60V byr ikke på så mye nytt. Det er fremdeles et meget velutstyrt og lommevennlig kamera. Men det er ikke lenger det eneste kompaktkameraet med 30 x optisk zoom. De kan alle rekke over brennvidder som gjør det mulig å ta landskapsbilder på 24mm vidvinkel, portretter på 100mm tele, eller motiver som er langt unna med hele 720mm. Sony har klokelig nok beholdt det fine zoomobjektivet fra forgjengeren HX50V. Det har også GPS, wifi med NFC, og den praktiske tilbehørskoen. Som kan brukes med enten en separat blits, eller en elektronisk søker.

Med et godt profilert håndgrep foran, et stort programhjul og eksponeringskompensasjon på toppen av kameraet, er det ikke mye som mangler på at Sony-kameraet er komplett. Sonys superzoomkamera er et fortreffelig allround- og reisekamera, som gir fotografen god kreativ kontroll. Hvis man vel og merke trenger så mye zoom.

Les hele testen her.

 

Les også:
Røverkjøp og nye former
Råtøff perfeksjonist
Pannekino
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.