Fredag og lørdag markeres 150-årsjubileet for det familiekontrollerte Wilhelmsen-rederiet, som ble grunnlagt i Tønsberg men som i dag har sitt hovedkvarter på Lysaker, skriver Dagens Næringsliv.

Skipsreder Wilhelm Wilhelmsen (74) er fjerde generasjon i selskapet der han i dag er styremedlem, mens femte generasjon Thomas Wilhelmsen (37) har overtatt konsernsjefjobben etter Ingar Skaug.

Helt fra han begynte i selskapet har Thomas Wilhelmsen hatt andre sjefer enn sin far.

- Det er helt forkastelig at en far skal være styreleder for sin sønn i et børsnotert selskap. Det samme gjelder det amerikanske systemet der styreleder og konsernsjef er en og samme person. Da mister man en viktig kontrollfunksjon. For meg er det helt vesentlig for tilliten til selskapet at Thomas ikke rapporterer til meg, sier Wilhelm Wilhelmsen til DN.

Thomas Wilhelmsen til DNtv i mai: - Jeg er ekstremt heldig:

- Fantastisk for meg
Uformelt er det imidlertid et nært samarbeid mellom far og sønn.

– Det er ikke få timer og dager vi har brukt på å diskutere ting sammen. Å kunne gjøre dette og dra veksler på fars nettverk, kompetanse og erf#229 er fantastisk for meg, sier Thomas Wilhelmsen.

Han sier det å overta som toppsjef i selskapet er en stor forpliktelse og en oppgave han har påtatt seg med stolthet og ydmykhet.

- Wilh. Wilhelmsen er en betydelig virksomhet med historie og kompetanse. Jeg har veldig respekt for de fire generasjonene før meg som har klart å ta dette videre, på godt og vondt. Jeg vil gjøre det jeg kan for å prøve å levere fra meg noe man kan være stolt av. Det er en fantastisk mulighet, sier Thomas Wilhelmsen.

Lite familiestrid
I motsetning til mange familedrevne selskaper har Wilhelmsen tilsynelatende unngått strid om forvaltningen av selskapet og verdiene.

– Ingen familier er konfliktfrie, men relasjonene må ikke være slik at man ødelegger bedrifter. Vi har hatt en evne til å løse de uoverensstemmelsene som har vært der på en konstruktiv måte og til fordel for selskapet, sier Wilhelm Wilhelmsen.

I dag eies holdingselskapet Kassiopeia av Wilhelm Wil-helmsen og hans søsken Finn, Cecilie og Helen og deres familier, og familien Gerner, etterkommere etter Wilhelm Wilhelmsens tante Julie.

Les også: Wilh. Wilhelmsen innfrir

<b>Her er Norges aller rikeste</b>

<b>- Det er ingenting en reder liker mer enn å se sin pene kone knuse en flaske champagne på et nybygg </b>

Se intervju med Wilhelm Wilhelmsen og sønnen Thomas på DNs iPad-utgave.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.