Tor Olav Trøim (51) ble hyllet av John Fredriksen da skipsrederen fylte 70 år i mai. Drøye fire måneder senere er han ute av alle styreverv i gruppen.

Etter at Tor Olav Trøim begynte for seg selv i sommer skulle han på oppdrag fra John Fredriksen følge opp de to enhetene som hadde vokst kraftigst i gruppen; Golar LNG og Seadrill.

Det innebar at Trøim i realiteten ville være sentral i driften av seks av de 13 noterte selskapene i gruppen.

Det gjaldt alle virksomhetene innen rigg, oljeservice og transport, produksjon og regassifisering av flytende naturgass.

Seadrill, Golar LNG, Seadrill Partners, Golar LNG Partners, oljeserviceselskapet Archer og North Atlantic Drilling representerte over 70 prosent av den totale verdien av selskapene i Fredriksen-systemet.

Bruddet betyr at Trøim ikke lenger skal ha noen rolle i disse selskapene på vegne av Fredriksen og gruppen, og han vil ikke sitte i noen av styrene.

I et intervju med DN i forbindelse med sin 70-årsdag i mai fortalte Fredriksen at det pågikk en diskusjon mellom han og Trøim om arbeidsdelingen fremover. Trøim skulle konsentrere seg mer om Seadrill, Golar LNG og Marine Harvest, mens han selv ville fortsette å bruke mye tid på shipping.

I intervjuet roste Fredriksen sin mangeårige samarbeidspartner og nærmeste medarbeider:

– Det har fungert bra mellom Tor Olav og meg. Han vil ha vekst hele tiden; jeg har flere ganger satt ned foten. Det er alltid noe vi er uenige om. Det er jo fordi vi er så forskjellige, men samtidig utfyller vi hverandre. Det er derfor jeg er kommet dit jeg har, sa Fredriksen.

Opp gjennom årene har det flere ganger versert hardnakkede rykter om at Trøim var på vei ut, men han er blitt i gruppen.

– Vi har hatt våre diskusjoner, men er nok mer enige enn de fleste gamle ektepar, har vært standardformuleringen Trøim har benyttet når han er blitt konfrontert med påstander om at han og Fredriksens veier skulle skilles.

Nå er bruddet et faktum; Trøim skal ikke lenger ha noen rolle i forvaltningen av selskapene i Fredriksen-gruppen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.