Europeiske børser begynner uken positivt etter forrige ukes kraftige kursfall. Kursene er på vei oppover i alle de store markedene. Men for investorer som nettopp har opplevd panikken ligger alltid angsten på lur. Det er altfor mange usikre faktorer til at stabiliteten vil vare – hverken denne uken eller neste. Det fortsatt uklart hva slags krig USA og deres allierte vil føre mot terroristene bak angrepene på Pentagon og World Trade Center. Det er uklart om det kommer nye angrep på andre mål. Det er uklart hvordan oljeprisen vil reagere på kamphandlinger. Dessuten er alt hva som kommer av økonomisk statistikk om dagen mer eller mindre uinteressant, fordi det meste er basert på stemninger og utvikling fra tiden før terrorangrepene.

Stemning etter terror
En noe mer interessant indikator er den amerikanske konsumindikatoren for september som kommer denne uken. Den er tatt opp i først halvdel av september og omfatter stemningen både før og etter angrepene mot World Trade Center og Pentagon. Analytikere i Frankfurt regner med en negativ utvikling. Hvor mye indeksen er verd i et svært ustabilt stemningsbilde gjenstår å se. Fredag kommer også reviderte tall for vekstutviklingen i andre kvartal som kan gi nye tegn på om USA er på vei inn i en resesjon. I euroland har den europeiske sentralbanken ESB møte på torsdag, men det er ikke ventet nye rentekutt. Den europeiske konjunkturkurven ligger i etterkant av den amerikanske, men er ikke mye lystigere. Men til tross for at veksten i sommermånedene var lik null er det fortsatt liv i europeiske konsumenter. Ifølge en analyse fra Commerzbank var privat konsum i euroland fortsatt økende i andre kvartal (+0,6 %) selv om bedriftenes investeringer gikk tilbake (- 0,8 %).

Oljemøte i Opec
Dermed er vi tilbake den usikre situasjonen der det er vanskelig å spå. Noe beroliget bør markedet bli etter møtet i Organisasjonen av oljeeksporterende land Opec på onsdag. Opecs oljeministre har gjort det klart at de vil forsøke å holde oljeprisen stabil i en ustabil verden. De 11 Opec-landene frykter både at krigshandlingene skal gi voldsomme hopp i prisen og at den økonomiske nedturen i USA og Europa skal gi lavere etterspørsel og fallende priser. Så fremt USAs terroistjakt ikke sprer seg inn i Opec-land som Irak, Iran og Libya burde det ikke være noen stor fare for at Opec mister kontrollen med oljeprisen. Men de tre landene som alle står på den amerikanske regjeringens liste over land som er mistenkt for å sponse terrorvirksomhet.

Dag Yngland er dn.nos korrespondent i euroland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.