Dramaet rundt salget av familiebedriften og pumpekonsernet Frank Mohn i Bergen fortsetter.

Vil stoppe salget

Tirsdag ble det kjent at Frederik W. Mohn (37) har engasjert Wikborg Rein-advokatene Dag Steinfeld og Filip Truyen for å få stanset salget av kjernevirksomheten til det svenske industriselskapet Alfa Laval. Faren, Trond Mohn (71), har stått for salgsprosessen som har skjedd uten sønnens vitende. Han avviser at Frederik Mohn skal ha forkjøpsrett.

Som DN skrev tirsdag er bakteppet at virksomheten ifjor høst ble delt inn i tre områder, Framo Core, Framo Finans og Framo Investering, med selskapet Wimoh As som eiende selskap. Holdingselskapet eies av Trond Mohn, søsteren Marit og Frederik Mohn i fellesskap. I selskapsvedtektene heter det riktignok at eierne har forkjøpsrett på hverandres aksjer. Det er imidlertid ikke disse aksjene som selges, men virksomheten i Framo Core.

Les også: Slik kan han ha spent ben på seg selv

Prisgitt faren

Dermed kunne styret i Wimoh, der Frederik Mohn ikke har fått plass, vedta salget ved at søsknene Trond og Marit ga sin tilslutning med mer enn to tredjedels flertall.

Nå kan samme forhold gjøre at Frederik Mohn potensielt kan se langt etter pengene dersom flertallet ønsker å disponere de 13 milliarder kronene fra salget på andre måter enn gjennom utbytte.

Problemstillingen aktualiseres ytterligere ved at Trond Mohn i forkant av salget kjøpte ut sentrale medarbeidere fra Wimoh-aksjonær Framo Devlopments, som har blitt søkkrike i prosessen.

Les også: Har tjent milliarder på sin lojalitet til Trond Mohn

En generalforsamling kan ikke vedta et utbytte som er høyere enn det styret har foreslått. Dermed er Frederik Mohn prisgitt faren og tantens kapitalbehov og utbyttevilje for å få tilgang til de nær 4,2 milliarder kronene han kan tjene på salget.

Selv tror ikke Frederik Mohn, som i harde ordlag har angrepet faren for å ha solgt bedriften farfaren grunnla, at familien vil hindre utbetalingen.

Les også: Trond Mohns sønn: - Skam deg!

- Blir salget gjennomført, og de vil holde pengene tilbake, er komplottet totalt. Men det kan jeg egentlig ikke forestille meg. Jeg forventer at pengene fordeles til aksjonærene, dersom det blir salg, sier Frederik Mohn til Sysla.no.

- Stoler på Trond

Skulle familien imidlertid ønske å ikke utbetale pengene, kan Frederik Mohn gå rettens vei for å kreve utbytte, men der stopper grensen på fem prosent av egenkapitalen.

Med null i gjeld i Wimoh og 13 milliarder på bok, tilsier det 650 millioner kroner det første året, påpekes det.

- Trond har startet og styrt denne prosessen, og da får han gjennomføre den på en ordentlig måte. Akkurat her stoler jeg på Trond, sier Frederik Mohn til Sysla.no.

Frederik Mohn eier 32,2 prosent av Wimoh AS gjennom sitt heleide investeringsselskap Perestroika. Resten eies av Framo Developments med 47,8 prosent og Trond Mohns søster, Marit Mohn, med 20 prosent.

Perestroika eide inntil nylig også 2,67 prosent av Framo Developments men ble i likhet med ledende ansatte kjøpt ut av Trond Mohn i forbindelse med det Frederik Mohn anså som et ledd i restruktureringen av selskapet. Trond Mohn eier Framo Developments gjennom sitt selskap Meteva AS.

Les mer om Mohn-salget:
Nekter sønnen innsyn dnPlus
Nekter å gå i flokk dnPlus
Slik kan han ha spent ben på seg selv
Har tjent milliarder på sin lojalitet til Trond Mohn
Nekter å gi opp maktkampen med far dnPlus
Ny familiebedrift selges ut av byen dnPlus
Hyller far – taus om bror dnPlus
Avviser at sønnen har forkjøpsrett
- Dette er fryktelig leit
Frederik Mohn vil stoppe salget
Avviser at Frederik Mohn kan bli med videre
Dette vil svenskene med Frank Mohn
- Det er mange spørsmål
- Det er en fantastisk pris
Victor Norman: - Betyr veldig mye for Bergen og for Norge
Trond Mohns sønn: - Skam deg!
Frank Mohn-konsernet solgt til Sverige for 13 mrd.  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.