Mandag i forrige uke ble det kjent at familiebedriften og pumpekonsernet Frank Mohn As selges til den svenske industri- og ingeniørvirksomheten Alfa Laval.

Bak kjøperen står to av Sveriges mektigste industridynastier; familiene Rausing og Wallenberg.

Basert i Sveits

Familien Rausing er Alfa Lavals hovedeier med 26,1 prosent av selskapet og er representert i styret gjennom brødrene Jørn (54) og Finn (59).

De utgjør to tredjedeler av søskenflokken på tre som arvet kartong-imperiet TetraPak fra sin far Gad Rausing. Sammen kontrollerer de en formue på over 100 milliarder kroner, som plasserer dem blant verdens rikeste, ifølge Forbes.

Finn har ingen operativ rolle, men sitter på familiens Stockholmskontor og var tidligere involvert i TetraPaks internasjonale virksomhet. Den yngre broren Jørn er ansvarlig for fusjoner og oppkjøp.

Deres søster Kirsten (62) sitter i styrer for familiens uliker virksomheter og driver to stutterier for hesteoppdrett i Storbritannia. Hun er også den første kvinnen til å ha blitt medlem i ærverdige The Jockey Club, grunnlagt i 1750, ifølge Veckans Affärer.

Samtlige er svenske statsborgere, og mens Jørn og Kirsten har valgt å bosette seg i Storbritannia, er Finn den eneste av søsknene som fortsatt bor i Sverige, ifølge magasinet.

Sammen eier søsknene konglomeratet Tetra Laval, som er tuftet på kartongselskapet Gad Rausing av skattemessige hensyn flyttet til Lausanne, Sveits på 1980-tallet, og som fortsatt styres derfra.

Dominerende aksjonær

Rausing-familien kjøpte Alfa Laval i 1991, men solgte seg ned til det svenske oppkjøpsfondet Industri Kapital i år 2000. Selskapet ble reintrodusert på Stockholmsbørsen i 2002 og private equity-selskapet solgte sine siste aksjer i 2005.

I dag er Alfa Laval foruten familien Rausing eiet av en rekke fond og pensjonsfond, der de ni øvrige største eierne kontrollerer mellom 6,2 og 0,9 prosent.

Finn Rausing og Marcus Wallenberg er begge styremedlemmer i EQT. Faksimile: EQTs nettsider.
Finn Rausing og Marcus Wallenberg er begge styremedlemmer i EQT. Faksimile: EQTs nettsider.

Blant disse finner man Foundation Asset Management på tredjeplass med 6,0 prosent, ifølge en aksjonærutskrift datert 31. mars i år.

Gjengangere

Bak selskapet står flere ulike Wallenberg-stiftelser, som også er store aksjonærer i selskapet som papirprodusenten Stora Enso, investeringsselskapet Investor, flyselselskapet SAS, og den svenske banken SEB, blant flere.

Da Alfa Lava i forrige uke la 13 milliarder kroner på bordet for kjernevirksomheten i familiebedriften Frank Mohn As, var det også med SEB som bankforbindelse. Foruten stiftelsene eier familien Wallenberg banken med nær 21 prosent gjennom Investor AB.

Wallenberg-imperiet, som på 1990-tallet ble anslått å kontrollere en tredjedel av Sveriges BNP, styres av fetrene Jacob, Peter jr. og Marcus Wallenberg, der sistnevnte også er styreleder i SEB.

Sistnevnte deler ikke bare sin lave profil med familien Rausing. Marcus Wallenberg og Jørn Rausing er også felles styremedlemmer i oppkjøpsfond-selskapet EQT.

Én kjøper

Da salget av Frank Mohn-konsernet ble kjent gjorde hovedaksjonær Trond Mohn det helt klart at han kun hadde forhandlet med Alfa Laval. Han viste også til at både kunder og ansatte kjenner selskapet som en pålitelig leverandør av varmevekslere og separatorer gjennom flere generasjoner.

Mohn var opptatt av at den nye eieren hadde en felles oppfattelse om forpliktelse for samfunnet og landet, og at det var en "religion" å produsere i Norge.

- Vi har sagt at vi legger vekt på den samfunnsmodellen og at vi har en gjensidig respekt for hverandre, høy som lav, og vi vet den finnes i Sverige. Med Alfa Laval på banen var vi enige om at vi går løpet ut med dem, sa han til Sysla.no.

Deler ut halvparten

Alfa Lavals utbyttepolitikk har til hensikt å utbetale 40-50 prosent av selskapets nettoresultat til aksjonærene over en forretningssyklus, ifølge selskapet hjemmesider.

For 2013, ble det utbetalt et utbytte på nær 1,6 milliarder svenske kroner av et nettoresultat på 3,0 milliarder svenske kroner.

Les mer om Frank Mohn-salget:
Slik kan Frederik Mohn stoppe salget
Kan bli utestengt fra pengene
Nekter å gå i flokk dnPlus
Slik kan han ha spent ben på seg selv
Har tjent milliarder på sin lojalitet til Trond Mohn
Nekter å gi opp maktkampen med far dnPlus
Ny familiebedrift selges ut av byen dnPlus
Hyller far – taus om bror dnPlus
Avviser at sønnen har forkjøpsrett
- Dette er fryktelig leit
Frederik Mohn vil stoppe salget
Avviser at Frederik Mohn kan bli med videre
Dette vil svenskene med Frank Mohn
- Det er mange spørsmål
- Det er en fantastisk pris
Victor Norman: - Betyr veldig mye for Bergen og for Norge
Trond Mohns sønn: - Skam deg!

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.