Torsdag melder det Rausing-dominerte og svenske industrikonsernet Alfa Laval å ha sluttført kjøpet av pumpeprodusenten og pengemaskinen Frank Mohn AS.

Salget av den vestlandske hjørnesteinsbedriften skapte furore i byen mellom de syv fjell da det ble annonsert i forrige måned, og da det ble kjent at hovedaksjonær Trond Mohn (71) ikke hadde informert sønnen og medaksjonær Frederik W. Mohn (37) om salgsprosesessen.

Seniorpartner Ivan Alver i Saga Corporate Finance, som var finansiell rådgiver for Trond Mohn og eierne av Frank Mohn AS i forbindelse med salget, bekrefter overfor DN at Frederik W. Mohn sålangt ikke har tatt formelle grep for å stanse eller omgjøre salget.

Frederik W. Mohn.
Frederik W. Mohn.

- Vi har ikke innsyn i dialogen mellom far og sønn, men hvis det var et ønske om å stoppe salget så hadde vi forventet å ha sett det. Det har ikke vært noen formelle forsøk på å stoppe transaksjonen, sier Alver til DN.

- Det tyder på at han ikke har intensjoner om å prøve og stoppe det, det er det eneste vi kan lese ut av det, sier rådgiveren.

I forbindelse med en reorganisering som ble initiert ifjor høst, ble pumpekonsernet delt inn i tre virksomhetsområder og datterselskaper under morselskapet Wimoh AS. Trond Mohn og søsteren Marit kontrollerer over to-tredjedeler av selskapet, mens Frederik W. Mohn eier 32,2 prosent.

Ved å alliere seg med søsteren kunne dermed Trond Mohn presse gjennom et salg, noe han så også gjorde. Gjennom omorganiseringen ble det også hevdet at man stod fritt til å selge datterselskapet. Forkjøpsretten mellom aksjonærene, som Frederik Mohn hevdet å være gjeldende, lot til å gjelde aksjene i Wimoh, ikke i kjernevirksomheten Frank Mohn.

- Vi er lurt, uttalte advokat og styreleder Tom A. Torkildsen i Frederik Mohns investeringsselskap Perestroika til DN da salgsplanene ble kjent i april.

Advokat Tom A. Torkildsen.
Advokat Tom A. Torkildsen.

Bakgrunn: Slik kan han ha spent ben på seg selv

Straks etter engasjerte Frederik Mohn den erfarne skrankeadvokaten Dag Steinfeld og aksjonærrettighetsspesialisten Filip Truyen i Wikborg Rein & Co, for å stanse salget. Påstanden var at Trond og Marit Mohn hadde forsøkt en omgåelse av forkjøpsretten. Siden er det vært stille fra den kanten.

Bakgrunn: Nå er Frank Mohn-salget i boks

Steinfeld er ytterst ordknapp om hvordan dagens sluttføring eventuelt påvirker Frederik Mohns forsøk på å ville stanse eller omgjøre salget, eller hvorvidt han fortsatt er engasjert av Frederik Mohn.

Advokat Dag Steinfeld.
Advokat Dag Steinfeld.

- Det har jeg ingen kommentar til. Jeg har sagt det jeg kan si, sier Steinfeld til DN torsdag.

DN har ikke lykkes å få kontakt med Frederik W. Mohn sålangt torsdag.

Les mer:
Trond Mohns sønn: - Skam deg!

- Dette er fryktelig leit
Slik kan Frederik Mohn stoppe salget
Har tjent milliarder på sin lojalitet til Trond Mohn  
Slik kan han ha spent ben på seg selv
Avviser at sønnen har forkjøpsrett
Dette vil svenskene med Frank Mohn
Nekter sønnen innsyn dnPlus

Les også:
Alle skal på fest - stenger alle butikker
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.