Mandag ble det kjent at Bergens-konsernet Frank Mohn selges til industri- og ingeniørkonsernet Alfa Laval for 13 milliarder kroner.

NHH-professor Victor Norman tror mange i Bergen vil reagere på salget:

- Det er selvfølgelig noen i Bergen som vil synes det er veldig trist at selskapet selges ut av byen, sier Norman til DN.

- Samtidig tror jeg de aller fleste i Bergen vil innse at det viktigste her er hva som kommer til å skje med bedriften. Det er viktig at bedriften har en eier som er villig til å satse på den. Jeg går ut i fra at det er noe Trond Mohn har hatt i tankene da han solgte. Kjenner jeg Trond Mohn rett, brenner han så strekt for bedriften at det er det poenget som kanskje ligger bak, sier NHH-professoren.

- En stor filantrop

Mandag er Trond Mohns sønn, Frederik W. Mohn, alt annet enn fornøyd med at virksomheten kan forsvinne fra familiens hender.

Frank Mohn er en kjent avsender av pengegaver til veldedige formål, noe han har brukt over én milliard kroner på. Sønnen tror også Bergen er i tankene, når faren innkasserer 13 milliarder for salget av familiebedriften.

- Han skal vel gi pengene til Bergen by. Jeg oppfordrer folk til å ikke ta imot  disse judaspengene, sier Mohn til DN.

NHH-professor Norman sier han har «konstatert» reaksjonen, men han ønsker ikke å kommentere den ytterligere.

- Han tror Trond Mohn skal bruke pengene på Bergen by.

- Trond Mohn er en stor filantrop. Han brenner veldig for mange ting, svarer Norman.

-  Men det sentrale her er ikke hva han kommer til å bruke pengene på, men hva som kommer til å skje med bedriften, mener han.

- Hva skjer med bedriften?

- Jeg føler meg veldig sikker på at Trond Mohn har sørget for at bedriften får gode eiere.

- Og at arbeidsplassene blir i Bergen?

- Jeg vil tro han er nokså sikker på det. Det er også klart at det ligger nokså mye kompetanse i bedriften Frank Mohn. Den kompetansen er lokal. Det ville være veldig dumt av nye eiere å nedbygge eller flytte virksomheten, svarer Norman.

Betyr mye

Industribedriften ble grunnlagt av Frank Mohn på slutten av 30-tallet og har vel 1200 ansatte.

- Hva betyr selskapet for Bergen?

- Selskapet betyr veldig mye for Bergen og for Norge, svarer Norman og utdyper:

- Dette er en av de skikkelig solide, høyteknologiske nisjebedriftene vi har. Det er en veldig viktig og veldig godt drevet bedrift. Jeg tror det er veldig viktig at den fortsetter med gode eiere, sier han.

Industribedriften ble grunnlagt av Frank Mohn på slutten av 30-tallet

- Er dette et sjokk for bergensere?

- Det er sikkert mange i Bergen som vil måtte tenke seg om to ganger før de virkelig skjønner hva det betyr. Tanke nummer én vil nok være at dette er fryktelig trist. Tanke nummer to vil nok være at det er viktigere at bedriften forblir en sterk bedrift enn at den nødvendigvis eies lokalt, sier Norman.

Frederik Mohn eier 32,2 prosent av Frank Mohn AS/Wimoh AS gjennom sitt heleide investeringsselskap Perestroika. Resterende eies av Framo Developments med 47,8 prosent og Marit Mohn med 20 prosent.

Perestroika eier også 2,67 prosent av Framo Developments, som øker eierandelen i hovedkonsernet ytterligere. Trond Mohn eier 77,33 prosent av Framo Developments gjennom sitt selskap Meteva AS.

Framo og styreleder Trond Mohn planlegger en pressekonferanse på hovedkontoret i Bergen klokken 14.00 mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.