Frankrikes regjering advarer General Electric (GE) om at den vil kjempe for sine nasjonale interesser, dersom det amerikanske konglomeratet forsøker å kjøpe Alstom, skriver TDN Finans.

Det skriver Financial Times fredag.

Den franske statsministeren Manuel Valls sier at sosialistregjeringen er «på vakt når det gjelder arbeidsplasser, teknologi og beslutningssentra», etter rapporter om at GE vurderer et bud på 13 milliarder dollar for det franske selskapet.

En bankkilde i Paris sier til FT at oppkjøpssamtalene er utløst av behovet til Alstoms største aksjonær, Bouygues, for midler til et bud som ble lagt på den franske mobiltelefonoperatøren SFR i forrige måned.

Denne kilden legger til at GE kun er interessert i Alstoms kraftvirksomhet, som står for tre firedeler av gruppens årsinntekter på om lag 20 milliarder euro.

Alstom er fortsatt ventet å fisjonere sin mindre transportvirksomhet, slik det ble kunngjort i fjor.

Rob Virdee, analytiker i Espirito Santo, sier at et oppkjøp - forutsatt at politiske hindre overvinnes - vil forsterke Ges fotavtrykk i Europa, og at prisen innebærer en rabatt i forhold til den bredere kapitalvaresektoren i Europa.

Han legger til at «gitt Alstoms historisk sett fallende globale markedsandel, vil GE måtte gjennomføre store kostnadssynergier for at en avtale skal være positiv fra et GE-perspektiv», skriver FT.

I forhandlinger

General Electric (GE) er i forhandlinger om å kjøpe Alstoms energivirksomhet, noe som vil bringe bedre balanse mellom finans- og industridelene i GE, skriver The Wall Street Journal fredag.

Avisen skriver at den har kilder med kjennskap til saken, og at GEs konsernsjef Jeff Immelt er under press for å styrke inntjeningen fra områder som jetmotorer, medisinsk apparatur og kraftverk, for å redusere konsernets avhengighet av finansvirksomheten.

En avtale om kjøp av det franske selskapets virksomhet innen kraftproduksjon og kraftoverføring vil umiddelbart kunne bidra til en slik utvikling.

Alstoms energivirksomhet sto for om lag 14 milliarder dollar i driftsinntekter mellom april og desember, tilsvarende 71 prosent av selskapets samlede inntekter.

Denne virksomheten ville komplettere GEs kraft- og vannforsyningsvirksomhet, som sto for 24,7 milliarder dollar av det amerikanske konsernets totalt 146 milliarder dollar i driftsinntekter i 2013.

Den franske avisen Le Figaro skrev torsdag at selskapene er i samtaler om energivirksomheten, etter at Bloomberg News hadde meldt at selskapene var i diskusjoner om en fullstendig overtagelse av Alstom.

En avtale vil trolig koste GE mye mer enn de mellom 1 milliard og 4 milliarder dollar selskapet har sagt at de foretrekker for oppkjøp. Immelt sa i forrige uke at han vil være villig til å betale mer, hvis han finner noe av høy verdi.

Alstom sa torsdag at selskapet ikke er kjent med noe potensielt offentlig bud på dets aksjer, og at selskapet kontinuerlig vurderer sine strategiske muligheter.

LES OGSÅ:

Vår-smell for Halvorsen

– Faren stiger for russisk militæraksjon mot Ukraina

75 prosent prishopp på bensin i Iran

IT-giganter inngikk milliardforlik med ansatte  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.