Toppmøtet mellom den tyske forbundskansleren Angela Merkel og den franske presidenten Nicolas Sarkozy i Berlin i dag, mandag, bidro verken til å bevege rente- eller valutamarkedet på en dag med blandet markedsutvikling.

De to statslederne uttalte på en pressekonferanse mandag at det nå er en god sjanse for at de nye finanspolitiske kjørereglene for eurosonen vil være klare i slutten av januar, og senest i mars.

Kan innføre aksjeskatt først
Sarkozy var i tillegg offensiv vedrørende innføringen av en ny skatt på finansielle transaksjoner og sa Frankrike ”vil vise vei” med hensyn til innføringen av skatten.

Sarkozy fikk støtte for transaksjonsskatten fra Merkel, selv om forbundskansleren måtte medgi at hun møter motstand mot skatten i egen regjering.

Storbritannias statsminister David Cameron gjorde det søndag klart at han kommer til å legge ned veto mot en slik skatt i EU dersom ikke tiltaket gjøres globalt. Den britiske regjeringen frykter konsekvensene en slik avgift kan få for det viktige finansdistriktet i London.

Saken kan komme til å splitte de europeiske lederne på EU-toppmøtet 30. januar.

Sarkozy har sagt at han vil fortsette å presse på for å innføre skatt på kjøp og salg av aksjer, selv uten støtte fra europeiske partnere.

Tyskland får betalt for å låne
Størst bevegelse i rentemarkedet mandag var det i de greske statsrentene, der tiåringen steg med 32 punkter til 29,1 prosent. Forbundskansler Merkel uttalte mandag at hun skal treffe lederen for Det internasjonale pengefondet, Christine Lagarde, tirsdag for å diskutere neste utbetaling i den greske krisepakken.

I den andre enden av skalaen befinner de tyske statsrentene seg. Den tyske sentralbanken solgte nemlig seksmåneders statspapirer for 3,9 milliarder euro mandag, til en rente på -0,012 prosent. Dette var første gangen sentralbanken har solgt statspapirer til negativ rente.

Les også: Tyskland får betalt for å låne penger

DNB: - Vi kan risikere at krisen blir akutt ut over våren (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.