Jean-Marie Le Pen (85) ledet det franske ytre-høyre-partiet Nasjonal front fram til 2011 og er kjent for sin mange kontroversielle utspill. Han er tidligere bøtelagt for brudd på den franske rasismelovgivningen.

Le Pen ble overhørt av journalister da han tirsdag uttalte at det aldri var for sent å bekjempe innvandring, og at «herr Ebola kunne ta hånd om det i løpet av tre måneder». Uttalelsene ble vidt gjengitt i franske medier og har vakt sterke reaksjoner.

Saken er blitt pinlig for Nasjonal fronts nåværende leder Marine Le Pen, Jean-Maries datter, i oppkjøringen til EU-valget. Hun har jobbet for å distansere seg fra farens rykte som politisk rabulist. Jean-Marie Le Pen er en av partiets kandidater, og Nasjonal front har så langt ligget godt an på meningsmålingene.

85-åringen kalte onsdag selv uttalelsene for en «observasjon». Han sa ebola var en fryktelig sykdom som på lik linje med atomkrig kunne «endre en demografisk utvikling som i seg selv er katastrofal».

Et ebolautbrudd som startet i Guinea, har så langt i år kostet 81 mennesker livet.

Les også:
Dobbelt så mange rene «gutteklubber» i Norge som i USA
- En svertekampanje
Widerøe må kutte 200 millioner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.