– Vi lar oss ikke stoppe. Vi har tredoblet antallet representanter, og vi er den største opposisjonen i Frankrikes regioner, sa Nasjonal fronts leder Marine Le Pen etter at valgdagsmålingen var klar søndag kveld.

Partiet er mer populært enn noensinne. I første valgrunde sist helg fikk Nasjonal front flest stemmer i hele 6 av 13 franske regioner, men høyrepopulistene kom til kort i den avgjørende runden.

I stedet ble ekspresident Nicolas Sarkozys konservative parti og deres allierte de klare vinnerne i de tre regionene som Nasjonal front kunne ha kapret i søndagens avgjørende valgomgang.

Sofamobilisering

Samtidig ble valgnederlaget langt mindre enn ventet for president François Hollandes sosialistparti. De etablerte partiene ser ut til å ha mobilisert mange sofavelgere i den avgjørende runden søndag.

– Nasjonal fronts nederlag skyldes en sterk mobilisering fra både venstre- og høyresiden, der velgerne har gått og stemt i mye større grad enn i første omgang, sier førsteamanuensis Franck Orban ved Høgskolen i Østfold til NTB.

Republikanerne vant både i den nordlige regionen (58 prosent av stemmene) og den sørlige regionen (55 prosent) hvor henholdsvis Le Pen og hennes niese Marion Marechal-Le Pen håpet å bli regionspresident.

Trakk lister

Sosialistpartiet trakk i forkant av den avgjørende valgrunden sine kandidater fra de to regionene og ba sine tilhengere stemme på de konservative. I begge regionene var det en valgdeltakelse på over 60 prosent – langt høyere enn i første runde av regionvalget.

– Mye tyder på at økningen kommer fra velgere som har stemt imot Nasjonal front, sier professor Raino Malnes ved Universitetet i Oslo til NTB.

Totalt var valgdeltakelsen på 58 prosent, mot 50 prosent i første runde.

Kraftig fram

Malnes understreker at selv om Nasjonal front ikke får en eneste regionspresident etter valget, er resultatet svært godt for det høyrepopulistiske partiet.

– Marine Le Pen har ikke noe dårligere utgangspunkt for å stille i presidentvalget i 2017, mener Malnes.

Det ville vært en stor seier for Le Pen å vinne makten i en fransk region, men ansvaret som hadde fult med, er ikke partiet nødvendigvis så tjent med.

– Nå kan de kritisere de andre partiene like uhemmet som før, uten å måtte gjøre opp regnskap. Styrken i å alltid være i opposisjon, er at man aldri kan bli stilt til ansvar for sin politikk. Nå kan de fortsatt si at det er «oss mot resten», sier professoren.

Presidentvalg 2017

Hollandes parti var spådd et knusende nederlag, men beholder makten i fem regioner. Sosialistene har dermed fått en syltynn tillitserklæring fire uker etter terrorangrepet i Paris, påpeker Orban.

– Tanken om å forsvare grunnleggende verdier i republikken er fortsatt til stede. Men budskapet er at nå må de etablerte partiene styre bedre. De får ikke flere sjanser til å skape vekst i økonomien, få ned arbeidsledigheten og redusere de sosiale forskjellene i landet. Tanken om likhet og brorskap må konkretiseres, sier Orban.

Republikanerne kapret sju regioner, mens nasjonalistene seiret på Korsika.

Les også:

Hyttesalget tar av: - Dette er et toppår

Vil ikke se hvor jobbsøkerne har gått på skole

Se DNtv: Treningsmat: Proteinpannekaker med fraspark

Treningsmat: Proteinpannekaker med fraspark
Stramme opp kroppen uten å miste energioverskuddet etter jul? Jonas Lundgrens råd er å bytte ut ribbefett og sjokoladetrøfler med potente proteiner.
02:19
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.