Frankrikes president Nicolas Sarkozy holdt fredag krisemøte med noen av sine viktigste ministre i forbindelse med nedgraderingen.

Statsminister François Fillon, finansminister François Baroin og budsjettminister Valerie Pecresse deltok alle i samtalene i presidentpalasset, ifølge en AFP-journalist. Møtet kom i stand etter at flere regjeringskilder i EU-land meldte at ratingbyrået Standard & Poor's har besluttet å nedgradere Frankrikes kredittverdighet fra toppnivået AAA til AA+.

Ryktene hadde versert hele dagen.

Disse to EU-landene kan miste toppratingen

Først fredag kveld ble de endelig bekreftet av finansminister François Baroin.

Baroin sier til fransk fjernsyn at landets kredittverdighet vil bli nedgradert med ett hakk, fra toppnivået AAA til AA+. Han insisterer samtidig på at det er regjeringen, og ikke private ratingbyråer, som avgjør landets økonomiske politikk.

Det er første gang noensinne at landets kredittverdighet blir nedgradert.

Også Østerrike er ventet å bli nedgradert, mens Tyskland, Belgia, Luxembourg, Nederland og Finland beholder S&Ps toppkarakter, ifølge ikke navngitte kilder.

En nedgradering rammer ikke bare landets økonomi i form av høyere renter på statsgjelden. Den vil også føre til at det blir vanskeligere for Sarkozy å bli gjenvalgt i vårens presidentvalg, ifølge analytikere.

Sarkozy kan også komme til å bli tvunget til å gjennomføre harde budsjettkutt for å holde gjelden og budsjettunderskuddet under kontroll.

Les også på DN.no. Fastlåste forhandlinger om gresk gjeld (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.