Europakommisjonen slo tirsdag til mot kontorene til oljeselskapene Statoil, Royal Dutch Shell og BP. Myndighetene mistenker selskapene for å ha manipulert fastsettelsen av oljeprisen helt siden 2002.

Ifølge Financial Times advarte den franske oljegiganten Total i august ifjor mot det selskapet oppfattet som «unøyaktige» priser i oljemarkedet.

I et brev til den internasjonale organisasjonen for finanstilsynsmyndigheter (Iosco) skrev Total Oil Trading at prisestimatene for flere viktige energi-indekser flere ganger hvert år er helt i utakt med selskapets egne erf#229er med prisbildet de aktuelle dagene.

Noen cent per oljefat
Granskingen av fastsettelsen av oljepriser kommer etter flere avsløringer de siste årene rundt fastsettelsen av interbankrentene i dollarmarkedet, de såkalte Libor-rentene. Ifjor høst gikk imidlertid Iosco bort fra et forslag om strengere reguleringer av prisfastsettelsen i oljemarkedet.

Felles for begge markeder er at referanseprisene danner grunnlaget for handler i finansielle kontrakter for mange milliarder dollar hver eneste dag.

Europa-kommisjonen mistenker at de europeiske selskapene som ble gjenstand for razziaen tirsdag har levert feilaktig informasjon til prisrapporteringsbyrået Platts.

Slike byråer bruker gjerne kjøper- og selger-kurser (bid/ask), samt informasjon om fysiske slutninger av olje for å fastsette prisene. Ifølge Financial Times skal unøyaktighetene dreie seg om noen cent per oljefat.

I brevet fra Total Oil Trading viser tradingselskapet til at det ikke bare er de som handler i finansielle kontrakter som blir skadelidende, men også at sluttbrukerne blir gjenstand for feilaktige priser.

Viktig referanse
Europakommisjonen viser til nettopp den samme argumentasjonen i en pressemelding om tirsdagens aksjon.

- Prisene som samles inn og publiseres av prisrapporterinbsbyråer er en referanse for handel i både fysiske råvarer og i derivatmarkedet for råvarer i Europa og globalt, skriver EU-kommisjonen i en pressemelding tirsdag.

Ifølge kommisjonen skal det ikke så mye til før prisbildet kan bli kraftig forstyrret. Til slutt kan dette gå ut over kunder i sluttbrukermarkedet, som for eskempel brukere av brenselsolje eller drivstoff til biler.

- Selv mindre fordreininger i de fastsatte prisene kan ha stor innvirkning på prisene for kjøp og salg av råolje, raffinerte oljeprodukter og biodrivstoff, noe som potensielt kan gjøre sluttbrukeren skadelidende, hevder kommisjonen i pressemeldingen.

LES OGSÅ:

<b>Statoil risikerer bot på 70 milliarder</b>

<b>- Blir vanskelig å bevise at de har drevet med noe snusk </b>

<b>Razzia hos Statoil</b>

<b>«Kan ha stor innvirkning på prisene»</b>

<b>Analytiker om Statoil-razziaen: - Alvorlig</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.