Galopperende rente på italiensk gjeld har dominert nyhetsbildet onsdag og sendt markedene rett ned. Investorene frykter nå at gjeldsbyrden til Italia, som når hele 1.900 milliarder euro, ikke vil bli til å bære og at situasjonen skal utarte til en krise som er helt uten sammenligning til den Hellas har opplevd.

På onsdag steg renten på italienske statsobligasjoner med ti års løpetid til hele 7,50 prosent, en rekord siden euroen ble innført.

Rekord-spread
Men, påpeker Wall Street Journal, italienske renter er ikke de eneste som stiger. Også franske og spanske obligasjoner mistet verdi i løpet av dagen, både nominelt og i forhold til stadig mer ettertraktede tyske obligasjoner.

Avisen påpeker at spreaden mellom franske og tyske 10-årige obligasjoner nådde et rekordnivå på 146 basispunkter - en oppgang på 17 punkter i løpet av dagen. Den tyske renten falt faktisk 11 punkter til 1,69 prosent før den sluttet på 1,72 prosent.

I en oppdatering til sine kunder påpeker sjefen for valutastrategi ved Brown Brothers Harriman, Marc Chandler, at franske banker har høy eksponering mot italiensk gjeld.

«Den franske regjeringen er ikke på langt nær i en like god finansiell situasjon som Tyskland», understreker han.

Spreaden mellom den spanske og den tyske tiåringen strakk seg enda mer, med hele 30 basispunkter til nok en rekord, 409 punkter.

- Dersom krisescenarioet inntreffer, er jeg sikker på at man vil oppleve den samme type smitteeffekt en gang til, sier investeringssjef Turkan Connell til Bloomberg News, ifølge TDN FInans.

Han legger til at rentenivåene sannsynligvis ikke vil normalisere seg før alle perifere økonomiene er ”ryddet opp i”.

Les mer:

<b>Italias statsrenter går i taket</b>

<b>Italiensk frykt på Wall Street</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.