ESB-rådsmedlem Benoit Cæuré sa at sentralbanken vil akselerere programmet for kvantitative lettelser (QE) før markedet blir sommerstille.

- Det sendte euroen i kjelleren og de europeiske børsene til himmels. Vi ser samtidig at den stigende dollaren drar oljeprisen ned, sa en megler til TDN Finans tirsdag.

Euro Stoxx-indeksen var opp 2,0 prosent, mens den tyske DAX-indeksen steg 2,1 prosent.

Oljeprisene var ned godt over to prosent ved stengetid på Oslo Børs tirsdag. Goldman Sachs ser prisen på WTI-olje i 45 dollar pr fat i oktober, mens wti nå handles rundt 58,50 dollar fatet. Goldman mener prisrallyet er prematurt fordi rebalanseringen av markedet er i en tidlig fase, meldte Bloomberg News tirsdag.

Goldman-analytikerne anslår at WTI-prisen er 55 dollar per fat på tolv måneders sikt, og 51 dollar per fat i første kvartal 2016.

Swedbank satt i en oppdatering tirsdag fokus på at Statoil ligger an til å bli en av de mest belånte selskapene blant de store, internasjonale integrerte oljeselskapene. Det vises til at betydelig Statoil-nedskrivninger i første kvartal førte til at forholdet mellom netto gjeld og sysselsatt kapital økte til 24 prosent.

Meglerhuset anslår at Statoil behøver en oljepris på over 80 dollar fatet for å holde gjeldandelen under 30 prosent, hvis man ikke gjør nye nedsalg av porteføljen.

Swedbank tror imidlertid det ikke er urealistisk at Statoil-ledelsen vil kunne akseptere en noe høyere gjeldsgrad over et kortere tidsrom.

Dagens Statoil-kurs impliserer en forventning om betydelig kutt i driftsinvesteringene, ifølge meglerhuset. Helt spesifikt, estimerer Swedbank at dagens aksjekurs indikerer forventning om at leverandørprisene vil være 43 prosent lavere enn i Swedbanks hovedscenario.

Swedbank har reduser-anbefaling på Statoil-aksjen med kursmål 150 kroner.

Statoil-aksjen falt 0,9 prosent til 150,5 kroner, omsatt for 791 millioner kroner.

Det østerrikske oljeselskapet OMV sa mandag at den endelige investeringsbeslutning for Chevrons Rosebank-utvikling ved Shetland utsettes til slutten av 2016. OMV er lisenspartner på prosjektet, sammen med danske DONG Energy.

Eventuell produksjonsstart på feltet sees nå i 2021-2022, mot tidligere «slutten av tiåret».

DNB Markets viser i en oppdatering til at Fred. Olsen Energys semirigg-nybygg «Bollsta Dolphin», som skal leveres fra verft i tredje kvartal 2015, er blitt kontrahert for arbeid på Rosebank. Fred. Olsen Energy venter at riggen vil komme i arbeid i fjerde kvartal, men DNB tror nå det er risiko for at oppstartsdatoen kan skli ut.

FOE-aksjen endte ned 3,7 prosent til 66 kroner, omsatt for 28 millioner kroner.

Avance Gas var én av aksjene trakk opp på Oslo Børs etter at selskapet la frem rapport for første kvartal 2015.

Analytikere mener at Avance-rapporten var noe bedre enn ventet, og de fleste fremhever at selskapet ser positivt på markedet og utnyttelsen 12-18 måneder fremover.

Danske Bank Markets, SEB og Pareto Securities gjentar kjøpsanbefaling, med kursmål på henholdsvis 185, 170 og 187 kroner.

DNB Markets gjentar imidlertid sin salgsanbefaling og kursmål på 78 kroner og mener at konsensus ikke tar høyde for den høye ordreboken i markedet.

DNB Markets mener også at andrekvartal er usikkert fordi det er uklart hvor mange inntjeningsdager selskapets nybygg vil få i kvartalet, noe som i sum gir nedsiderisiko til konsensusestimatene.

Securities mener på sin side det er positivt at selskapet fortsatt venter at «Breeze» og «Monsoon» vil komme tilbake i drift i mai, samt å ta levering av to nybygg innen utgangen av andre kvartal.

Pareto estimerer bidrag på én måned fra «Breeze» og «Monsoon», og to uker for «Passat» og «Scirocco» i kvartalet, til sterke rater.

SEB fremhever at selskapet venter et sterkt marked de neste 12-18 månedene, og er enige i vurderingen.

Avance Gas-aksjen steg 2,5 prosent til 123 kroner, omsatt for 47 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 0,32 prosent til 651,00 poeng, omsatt for 3,9 milliarder kroner.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.