Tankrederen John Fredriksen har inngått avtale om kjøp av en fasjonabel boligeiendom i Old Church Street i Chelsea. Selger er Fredriksens greske rederkollega Theodore Angelopoulos.

Skyhøyt over norsk nivå
Prisen antas å være drøye 40 millioner pund (520 millioner kroner), en sum som ligger skyhøyt over prisnivået selv på de mest kostbare luksusboligene i Norge. Men for en stor og velholdt eiendom med 10-12 mål tomt sentralt i London er ikke dette helt ute av kurs.

Financial Times har omtalt en bolig i Kensington Gardens som skal være til salg for 80 millioner pund (cirka én milliard kroner). Det skal visstnok være den dyreste privatboligen i verden. De dyreste eiendommene i Norge kommer ikke mye lenger enn garasjenivå sammenlignet med Fredriksens eiendom. Petter Stordalens palass i Oslos mest fornemme gate; Christian Bennechesvei på Bygdøy er anslått til rundt 100 millioner kroner, som muligens er vel drøyt.

Syvende generasjon kaffeeier Berent Friele bygger ny luksusbolig for gamle penger - anslått til minimum 20 millioner kroner ved innflygingen til Flesland flyplass.

Fredriksen, som var i London onsdag og torsdag, bekrefter handelen, men nekter å si noe om prisen.
- Flytting til London er blitt mer aktuelt etter kjøpet av Osprey Maritime og etableringen av gassrederiet Golar LNG, som har sitt hovedkontor der, sier Fredriksen.

Han sier usikkerheten om hva norske skattemyndigheter vil gjøre på lengre sikt også bidrar til etableringen i London.
Fredriksen er i dag bosatt i Limassol på Kypros. Konen har bodd på Bygdøy i forbindelse med døtrenes skolegang og fordi hun har gjennomgått behandlinger for sin kreftsykdom.

Flytter
Kilder Dagens Næringsliv har snakket med, sier Inger Astrup Fredriksen trolig flytter til London i løpet av et års tid. Parets to døtre er ferdig på videregående skole neste sommer.

Ekteparet bodde i London på 1980-tallet, da Fredriksen drev sin rederivirksomhet derfra. I dag styres den daglige driften av Frontline fra Oslo, mens det børsnoterte tankrederiets hovedkontor befinner seg på Bermuda, der selskapet er registrert.

Men begge samseilingspoolene som Frontline deltar i, holder til i London. Det gjelder Tankers International og Alliance Chartering. I tillegg har Frontline kontor i byen.

- London er blitt stadig mer sentral for selskapene i Fredriksen-gruppen de siste to-tre årene. Det er der den kommersielle driften av flåten foregår, sier en skipsmegler.

John Fredriksen utvandret fra Norge allerede i 1978. Siden den gang har han ikke personlig skattet til landet.
I 1997 var Oslo ligningskontor og folkeregister ute etter å tvangsflytte ham fra Kypros til Oslo. Men til slutt ble det akseptert at han ikke bor i Norge, men ligningsetaten har, etter hva DN erfarer, ønsket å se på rederens situasjon påny.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.