John Fredriksen har flyttet en del av sitt Seadrill-konsern til Svalbard, skriver Aftenposten. Hans énmannsbedrift slår nå kullgiganten Store Norske på både inntekts- og skattelisten.

I nærmest anonyme lokaler i Næringsbygget, midt i Longyearbyen, bestyrer Steinar Johansen Seadrill Norge AS. I fjor hadde selskapet 719 millioner i inntekt, og skattet 115 millioner. Til sammenligning var inntektene til hjørnestensbedriften Store Norske 665 millioner og 89 millioner i skatt.

Mens Store Norske har rundt 400 ansatte i nord, har Seadrill Norge AS én medarbeider på Svalbard, mens moderkonsernet har omtrent 6300 ansatte. John Fredriksen er hovedaksjonær i selskapet som har 50 rigger i drift rundt om i verden.

- Vi ønsker å styrke vår tilstedeværelse i norske farvann. Store deler av virksomheten vår er på norsk kontinentalsokkel. Det er viktig å ha en tilknytning til Norge, også på eiersiden, sier kommunikasjonsdirektør Hilde Waaler i Seadrill Offshore til Svalbardposten.

Myndighetene ønsket på 80-tallet at bedrifter skulle etablere seg på Svalbard, slik at øygruppen fikk flere bein å stå på enn kullgruven. Derfor ble det innført lavere skatt. I dag betaler bedrifter 16 prosent skatt på Svalbard, mens bedriftsskatten på fastlandet er rundt 28 prosent.

Les også: - Blir møtt av en kinesisk stålmur

Fredriksen gjør nytt millardkjøp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.