Drakampen mellom John Fredriksens Marine Harvest og Cermaqs største aksjonær, Staten, fortsetter.

Øker budet
Fredag melder Fredriksen-leiren at de sukrer budet på fôr- og oppdrettsselskapet, som tidligere varslet.

Budet representerer en verdi på 107 kroner per aksje, opp fra tidligere 105 kroner, ifølge en melding.

company:ceq

Steile fronter
Men, det kunne ha vært betydelig mer, om partene hadde kommet til enighet.

«Marine Harvest var beredt til å øke verdien av vårt opprinnelige frivillige tilbud med over åtte kroner per aksje. Etter ønske fra flere av de største aksjonærene var selskapet også villig til å øke andelen av oppgjøret betalt i aksjer. Det var likevel ikke mulig å få tilslutning til et slikt tilbud hos Cermaqs styre», heter det.

Marine Harvest påpeker at de derfor ser ingen grunn til å fortsette forhandlingene.

Aksjer og kontanter
Likevel fremsettes et frivillig tilbud på alle utestående aksjer i Cermaq med oppgjør både i aksjer og kontanter.

Tilbudet er fastsatt til 8,6 aksjer i Marine Harvest samt NOK 53,25 i kontanter per aksje i Cermaq.

«Basert på sluttkursen til Marine Harvest på NOK 6,25 den 30. mai, representerer tilbudet en verdi på 107 kroner per aksje i Cermaq», heter det

Fleksibel akseptgrad
Tilbudet vil ha forbehold om tilslutning fra minst 50 prosent av aksjekapitalen i selskapet, inkludert Marine Harvests egne aksjer i Cermaq.

«Styret i Marine Harvest vil kunne velge å redusere denne akseptgraden til 33,4 prosent i tilbudsperioden», skriver selskapet.

Advarer
Skulle Marine Harvest ikke oppnå tilstrekkelig aksept for sitt bud, vil selskapet frigjøre de midlene som selskapet har bundet i Cermaq-aksjer.

Sammen med den kapitalen som ble reist i forkant av tilbudet vil disse midlene kunne benyttes til å utvide selskapets satsing på fiskefôr; kapasitetsøkende transaksjoner i fiskeoppdrett inkludert finansielt sårbareselskaper i Chile; samt å øke selskapets kortsiktige og langsiktige utbyttekapasitet, opplyses det.

«Styret i Marine Harvest ser dette som et attraktivt alternativ til å gjennomføre Cermaq-transaksjonen dersom man ikke oppnår tilstrekkelig støtte til sitt bud på Cermaq», heter det.

Tilbudsdokumentet for tilbudet ventes offentliggjort onsdag 5. juni, med løpetid til 19. juni.

For lavt bud
Marine Harvest annonserte i slutten av april å ville kjøpe Cermaq for 105 kroner per aksje.

Budet ville bli justert til 104 kroner per aksje for et utbytte på én krone per aksje.

Næringsminister Trond Giske, som gjennom Staten kontrollerer 43,5 prosent av Cermaq, var tidlig på banen med å si at budet var for lavt.

Cermaq-aksjen CEQ er ned 2,69 prosent til 108,50 kroner på en positiv Oslo Børs fredag. Marine Harvest MHG er ned 0,88 prosent til 6,19 kroner.

Les også:
Meglertopp fikk tilbud om å starte pornohotell
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.