Toppsjefen i John Fredriksens pengemaskin Seadrill, Alf C. Thorkildsen, er ferdig i jobben etter at selskapet flytter ledelsen ut av Norge.

Inn kommer Fredriksens wonderboy og Fredriksen-selskapet Archers toppsjef, Fredrik Halvorsen.

- Dette handler om hvor vi skal flytte hen. Jeg ønsker å bli i Stavanger, sier Alf C. Thorkildsen til DN.no.

Les hele intervjuet med Thorkildsen her: - Man kan ikke ha slike jobber for alltid

Ny jobb for "wonderboy"
John Fredriksen hentet i 2010 den da 37 år gamle Halvorsen fra Cisco, der han som tidligere toppsjef i videokonferanseselskapet Tandberg ledet sammensmeltingen av de to. Fredriksen ble da plassert i ledelsen i Seatankers Group.

John Fredriksen sa da i en kommentar at "Halvorsen er ung, pågående, hardt arbeidende og har gode lederegenskaper og en sterk historie".

Les: Tandberg-stjerne til Fredriksen

Veien gikk videre til brønnselskapet Archer og nå skal Halvorsen altså lede selve pengemaskinen i Fredriksensystemet. Fredriksen eier 25 prosent av riggselskapet Seadrill, som har vokst seg til å bli verdens største. Han drar inn seks milliarder kroner årlig i utbytte fra selskapet.

Halvorsen tar over et selskap som Thorkildsen har bygget opp til å bli verdens største riggselskap, med en markedsverdi på 107 milliarder kroner.

- Hvordan blir Halvorsen som Seadrill-sjef?

- Det blir sikkert greit, sier Thorkildsen.

En fantastisk reise
Thorkildsen kom sammen med Kjell E. Jacobsen fra Smedvig, da Seadrill kjøpte selskapet i 2006. Han ble finansdirektør i Seadrill, og overtok som toppsjef da Jacobsen ga seg i mai 2008.

- Det har vært en fantastisk reise. Jeg har vært i riggbransjen i ti år, hvorav seks av dem har vært med John Fredriksen. Sånne jobber kan man ikke ha for alltid. Jeg tror ikke det er så mange som har jobbet så lenge i en slik stilling, og under det presset det er å jobbe for John Fredriksen, sier Thorkildsen.

- Styret vil takke Alf for fremragende prestasjoner de siste seks årene, og ønsker ham alt godt for fremtiden, sier styreleder John Fredriksen i en kommentar.

Solgte seg ned i Seadrill
Det har kommet flere signaler om at noe ville skje i Seadrill. For en måned siden cashet Thorkildsen inn nær 65 millioner kroner etter å ha kvittet seg med aksjer i Seadrill.

Les: Seadrill-topp lemper ut aksjer

Aksjeopsjonene ble i 2009 og 2010 gitt for å sikre ledelsens langsiktige interesse i selskapet.

Vil flytte ledelsen
I et intervju med Dagens Næringsliv noen uker sener, 15. september, fortalte Seadrills eier John Fredriksen at han vurderte å flytte Seadrill ut av Norge. Det bekreftes nå.

- Seadrill Managements plassering i Stavanger kan begrense Seadrills aggressive vekstplaner, der tilgang på kvalifiserte personer er kritisk. Norsk kostnadsnivå og avstanden fra Seadrills kjernemarkeder gjør reising og logistikk strevsomt, skriver selskapet i en børsmelding.

Ledelsen er med
Seadrill vurderer flere steder, inkludert London, Dubai, Singapore og Houston. Ledelsen er «støttende» til styrets vurdering av flytting, og har gått med på å flytte, skriver TDN Finans.

En beslutning kan ventes før årsslutt, ifølge meldingen.

Styret mener selskapet kan bli mer effektivt ved å redusere størrelsen på ledelsen i Seadrill Management og flytte flere funksjoner til regionene.

Alf C. Thorkildsen fortsetter i styret i North Atlantic Drilling.

Les: Vurderer å flytte Seadrill fra Norge

og 150 norske Seadrill-jobber kan forsvinne (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.