Gassrederiet Golar LNG, som domineres av styreleder og hovedaksjonær John Fredriksen, varsler sterkt voksende lønnsomhet fremover. Styret håper å kunne betale ut store deler av dagens markedsverdi - 21,6 milliarder kroner - til aksjonærene over de neste årene.

- Styret er håpefull til at en betydelig andel av selskapets nåværende markedsverdi kan bli betalt tilbake til aksjonærene i form av kontantutbytter over de neste tre til fem årene, heter det i selskapets kvartalsrapport.

Størrelsen på utbytte vil avhenge av skipssalg til Golar LNG Partners, finansiering av eksisterende nybyggingsprogram, eventuell realisering av eiendeler i og utbytter mottatt fra Golar Partners og kontantstrøm fra ordinære aktiviteter, presiseres det.

Styret gjentar samtidig en ambisjon om å gjøre Golar LNG til verdens ledende uavhengige gassrederi.

Betaler større utbytte enn ventet
Golar LNG skuffer på driftsresultatet, men overrasker med høyere utbytte enn ventet for fjerde kvartal i fjor (se nederst), ifølge selskapets kvartalsrapport.

Selskapet foreslår et utbytte på 0,325 dollar per aksje, mens det på forhånd var ventet til 0,30 dollar per aksje, ifølge TDN Finans.

- Dette underbygger styrets positive syn på selskapets evne til å dra fordel av de hurtige positive endringene i LNG-markedene, heter det.

Varsler sterkt økende lønnsomhet
Selskapet venter et resultat (ebitda) på i første kvartal 2012 på linje med fjerde kvartal 2011, før reaktiveringskostnader. Golar ser deretter samme resultat vokse med 40 prosent i andre kvartal etter oppstart av nye kontrakter, og videre i tredje og fjerde kvartal basert på eksisterende kontrakter.

- Ytterligere vekst kan ventes i 2013 og 2014 når nybyggene er levert og flåten økes fra 13 til 24 enheter. Styret er begeistret for utsiktene til selskapet, heter det.

Venter økt etterspørsel
Verdensflåten av skip for transport av flytende naturgass består av 367 fartøy, med ytterligere 69 skip i bestilling. Det er i dag svært begrenset kapasitet ved verftene før tidligst i siste kvartal 2014, og minkende tilgjengelighet for 2015, ifølge Golar.

Fra 2014 og 2015 ventes derimot tilbudet av LNG-laster å øke sterkt i Australia og Midt-østen, som vil kreve betydelig og hittil usikret skipskapasitet, påpekes det. Det vil også bli behov for ytterligere kapasitet for å støtte utviklingen innen nye gassanlegg, i tillegg til det voksende kortsiktige/spot-tradingsmarkedet.

Utviklingen av potensiell gasseksport fra USA vil også ytterligere øke etterspørselen for tonnasje, ifølge selskapet.

- Etterspørselen for transport av flytende gass er også positivt påvirket av oppløsningen av flaskehalser ved eksisterende gassanlegg, som fører til ytterligere LNG-produksjon, heter det.

Strukturelt underskudd
Golar LNG har tre eksisterende førstegenerasjons fartøy samt fire eksisterende moderne fartøy og ni nybygg tilgjengelig for kontrakter over de neste tre årene. De nye skipene vil ha betydelig lavere drivstoff-forbruk og overlegen driftsmessig ytelse, sammenlignet med eksisterende flåte, påpeker Golar.

- Med fundamentale bevis på et strukturelt underskudd i tilbudet av LNG-fartøy i samme periode, mener styret at selskapet er fordelaktig posisjonert til å låse inn solid langsiktig avkastning, heter det i kvartalsrapporten.

Før dagens rapport hadde fem av syv analytikere en kjøpsanbefaling på Golar-aksjen, en har holdanbefaling, og en anbefaler salg. Snittkursmålet er 288 kroner.

Aksjen GOL stiger 1,50 prosent til 271,10 kroner.