Seadrills datterselskap Sea Dragon de Mexico har inngått avtale med det meksikanske oljeselskapet Pemex Exploracion y Porduccion om den halvt nedsenkbare boreriggen "West Pegasus". "West Pegasus" er et nybygg, en sjettegenerasjons borerigg som nylig ble levert fra Jurong-verftet i Singapore. Seadrill kjøpte riggen samt en søsterrigg - som da het Seadragon I og Seadragon II - på konkurssalg i januar i år for rundt 1,2 milliarder dollar eller rundt 6,5 milliarder kroner.

Den ene riggen var allerede lovt bort til Pemex og nå er kontraktsforholdene klare.

Fredriksen gjør nye milliardkjøp

Leieavtalen går over fem år og har en fast dagrate for de to første årene. For de tre neste årene av kontraktstiden, vil dagraten justeres årlig basert på markedsutviklingen.

Seadrill estimerer en kontrakten på 850 millioner dollar pluss mobiliseringskostnader for dypvannsriggen. Det tilsvarer med dagens dollarkurs en kontraktssum på i overkant av 4,6 milliarder kroner. Riggen er nå på vei mot Mexico og ventes satt i drift til høsten.

- Dette er Seadrills første oppdrag for Pemex, og det representerer en spennende mulighet til å utvikle et sterkt forhold med et av de største nasjonale oljeselskapene i verden, i tillegg til å styrke vår posisjon i Mexicogulfen. Denne kontrakten understreker verdien i vårt kjøpt av Seadragon-enhetene, og gir betydelig inntjeningsvisibilitet til det vi mener er konkurransedyktige betingelser, sier Seadrill-sjef Alf C. Thorkildsen. Han er godt fornøyd med at det tok kun fire måneder fra de to riggene ble kjøpt, til kontraktsdetaljene knyttet til den første riggen er i boks.

- Vi kjøpte disse riggene i romjulen og tok levering på den første i mars. West Pegasus har nå startet reisen til Mexico. Det interessante for oss er at det går kort tid fra kjøp til kontrakt, sier Thorkildsen til DN.no.

- Var dere trygge på at dere ville få disse to riggene raskt på kontrakt?

- Man kan aldri være trygge i vår bransje, men vi tror markedet er interessant for dypvannsrigger. Dette er en forretning vi er godt fornøyd med. Det er en ok dagrate i forhold til investeringene vi har gjort, sier Thorkildsen til DN.no.

Den andre Seadragon-riggen er fortsatt under bygging ved Jurong og er ventet å bli ferdigstilt mot slutten av året. Seadrill-sjefen bekrefter at selskapet arbeider med en kontrakt også for denne riggen, men sier det vil ta noe tid.

- Vil også denne riggen mest sannsynlig ende i Gulfen?

- Det er ikke gitt. Det er tre store områder som er opplagte for dypvannsrigger, det er Vest-Afrika, Brasil og Mexicogulfen, sier Seadrill-sjefen.

- Åpner denne kontrakten med Pemex dørene for ytterligere kontrakter i Mexicogulfen?

- Jeg håper det. Jeg tror ikke det blir noe umiddelbart, men hvis vi demonstrerer at vi er effektive, så kan det gi muligheter, sier Thorkildsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.