Styret i det John Fredriksen-kontrollerte riggselskapet Seadrill foreslår en utbyttebetaling på 0,55 dollar per aksje for fjorårets siste kvartal. Det er godt over markedsforventningen. På forhånd var det ifølge TDN Finans ventet en utbyttebetaling på 0,43 dollar per aksje.

I tredje kvartal var utbyttebetalingen på 0,50 dollar per aksje.

- Som et resultat av vår solide virksomhet, sterke ordrebok og gode markedsutsikter er vi glade for å kunne melde om en økning i vår kvartalsvise utbyttebetaling, sier konsernsjef Alf C. Thorkildsen i Seadrill Management i en melding fra selskapet torsdag ettermiddag.

I forbindelse med resultatrapporteringen for andre kvartal lovet Seadrill et "begrenset" utbytte i andre halvdel av inneværende år og et "solid" utbytte i 2010. I forkant av dagens tall ventet analytikerne et utbytte på henholdsvis 0,93, 1,99 og 2,17 dollar per aksje i i 2009, 2010 og 2011.

Ifølge kvartalsrapporten øker Seadrill selskapets utbyttemål fra 0,5 til 0,55 dollar per aksje, melder TDN Finans. Ifølge nyhetsbyrået vises det til selskapets solide drift, økt ordrereserve og sterk fremgang i ytterligere finansieringsdiskusjoner.

Bedre enn ventet
Seadrill fikk et driftsresultat på 382 millioner dollar i kvartalet. I tilsvarende kvartal året før endte driftsresultatet på 153 millioner kroner.

På forhånd var det ventet at Seadrill ville legge frem et driftsresultat på 377 millioner dollar i fjerde kvartal 2009, ifølge estimater som SME Direkt har hentet inn for TDN Finans. Estimatene for driftsresultat i varierte fra 350 til 407 millioner dollar.

For hele 2009 endte driftsresultatet på 1,37 milliarder dollar, mer enn det dobbelte for 2008 da driftsresultatet endte på 649 millioner dollar.

- Fjerde kvartal markerte en solid avslutning på regnskapsåret 2009 hvor det har vært solid vekst i ebitda og fortjeneste for selskapet. 2009 var et år hvor vi utvidet virksomheten til nye geografiske regioner og startet operasjoner med flere nye dypvannsenheter, sier Thorkildsen.

Nedgang fra tredje kvartal
I fjerde kvartal fikk forretningsområdet mobile enheter et driftsresultat på 338 millioner dollar sammenlignet med 342 millioner dollar kvartalet før. Nedgangen skyldes lavere utnyttelsesgrad på grunn av noe nedetid, verftsopphold, reparasjoner og vedlikeholdsarbeid, opplyser selskapet i kvartalsrapporten.

Forretningsområdet tenderrigger hadde et driftsresultat på 29 millioner dollar, sammenlignet med 37 millioner dollar kvartalet før.

Brønnservice-delen av selskapet fikk et driftsresultat på 15 millioner dollar i fjerde kvartal, identisk med kvartalet før.

Netto finansposter endte på 20 millioner dollar, mot én million dollar i tredje kvartal.

Både resultat før skatt og nettoresultatet endte på 401 millioner dollar. Resultat per aksje endte dermed på 0,95 dollar.

Positivt bilde
Seadrill mener at selskapets drift hittil i 2010 bekrefter et positivt bilde, og selskapet er trygg på at det de neste årene vil fortsette å levere sterk inntjeningsvekst og direkte avkastning til sine aksjonærer, heter det i kvartalsrapporten ifølge TDN Finans.

Selskapet ser på den nylige økte jackup-aktiviteten som en tidlig indikator av en styrkelese av det totale offshoremarkedet.

I rapporten skriver Seadrill at selskapet fremdeles vil spille en aktiv rolle i en ytterligere konsolidering av det moderne høyende jackup-markedet. Selskapet gjentar også at det fremdeles evaluerer potensielle vekstmuligheter for selskapet. Det vises til at den nylige tilbakegangen i markedet har skapt flere attraktive muligheter både innen eiendelsmarkedet så vel som selskapsmarkedet.

"Slike muligheter kan være verdiinnvannende for våre aksjonærer og skape et enda sterkere boreselskap. Det er imidlertid viktig å poengtere at en slik mulighet ikke bør negativt påvirke selskapets evne til å betale et høyt utbytte til dets aksjonærer", heter det i rapporten

Seadrill vil søke notering på New York Stock Exchange, og selskapet venter at en notering vil kunne skje i mars/april i år.